Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο μας «κλέβουν» στην ενέργεια - Η κερδοσκοπία καλπάζει και η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια της 

Πόσο μας «κλέβουν» στην ενέργεια - Η κερδοσκοπία καλπάζει και η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια της 
Ο ΑΔΜΗΕ καταφεύγει σε εισαγωγές για να τιθασεύσει τους εγχώριους κερδοσκόπους
Σχετικά Άρθρα
Η κερδοσκοπία στην ενέργεια δεν έχει ημερομηνία λήξης στην εγχώρια αγορά.
Τα οργανωμένα συμφέροντα κινούνται ανενόχλητα χάρη στην ολιγωρία της Κυβέρνησης και των κρατικών φορέων όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Οι παραγωγοί ενέργειας με βασικό πυλώνα τη ΔΕΗ βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών διατηρώντας την τιμή της MWh στην κορυφή της Ευρώπης. Αντίθετα, ο διαχειριστής του Συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ, για την συγκράτηση την τιμή καταφεύγει σε εισαγωγές για να τιθασεύσει τους εγχώριους κερδοσκόπους.
Οι γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία χθες τιμολόγησαν την τιμή της MWh στα 40,14 ευρώ, ενώ η τιμή της MWh στην εγχώρια αγορά είναι υπέρ διπλάσια φθάνοντας τα 84,78 ευρώ για την Τρίτη 8 Αυγούστου.
 Στη Γερμανία η τιμή της ήταν στα 12 ευρώ και στη Γαλλία στα 67 ευρώ.  
Οι παραγωγοί ενέργειας για όλο το 24ωρο έδιναν τιμές υψηλότερες σε σχέση με τη Βουλγαρία που έφτασε πιο πάνω και τα 60 ευρώ.
Αγοράζουμε φθηνό ρεύμα από το εξωτερικό.
Ο διαχειριστής για τη συγκράτηση της τιμής ζήτησε συνολικά από τη Βουλγαρία 17.564 MWh όταν η ζήτηση σε ενέργεια ανά ώρα είναι στις 6500 MWh και μπορεί να ξεπεράσει  τις 7000 MWh στις 2 το μεσημέρι.
Όμως, οι παραγωγοί ενέργειας της Βουλγαρίας είχαν διπλάσια κέρδη που έδωσαν το περίσσευμα της ενέργειας στην Ελλάδα διότι πληρώθηκαν προς 84,78 ευρώ ανά MWh όταν στη χώρα τους, η τιμή ήταν στα 40,14 ευρώ.
Οι εισαγωγές ενέργειας είναι το αντίδοτο στις κερδοσκοπικές κινήσεις των εγχ’ωριων παραγωγών ρεύματος αλλά φάρμακο έναντι των υψηλών τιμών παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα η οποία πλέον δεν είναι ανταγωνιστική στην παραγωγή ενέργειας.

Οι  εισαγωγές ρεύματος στο Α' εξάμηνο του 2023

Το ισοζύγιο εισαγωγών και των εξαγωγών είναι αρνητικό για την Ελλάδα Στην πράξη, οι εγχώριοι καταναλωτές πληρώνουν την τιμή της KWh σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές της Βουλγαρίας. Ο ήλιος και ο άνεμος στην χώρα μας κοστίζει πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες που επενδύουν σε ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι καθαρές ποσότητες των εισαγωγών ρεύματος ανήλθαν σε 3.688 GWh οι οποίες κάλυψαν με το παραπάνω τις ετήσιες εισαγωγές του 2022 που ήταν σε 3.552 GWH.
Με τους ρυθμούς που κινούνται οι εισαγωγές ρεύματος φέτος είναι ικανές να καλύψουν την ετήσια παραγωγή των ΑΠΕ όταν το 2022 ανήλθε σε 8.362 GWh.

Δεν  αγοράζουν ενέργεια από την Ελλάδα

Οι εξαγωγές ενεργείας κινούνται στο ναδίρ διότι καμία διασυνδεδεμένη χώρα δεν θέλει να αγοράσει σε υψηλές τιμές εκτός αν βρεθεί σε μία στιγμή ανάγκης. Το πρώτο εξάμηνο  οι εξαγωγές ανήλθαν μόλις σε 1. 880 GWh και οι εισαγωγές ήταν 5.569 GWh. Οι εγχώριοι παραγωγοί χάρη στην κυβερνητική ασυλία που τους έχει περιβάλει  διαμορφώνουν τιμές ενέργειας στα ύψη ξεζουμίζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό της αθέμιτης κερδοσκοπίας είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή της MWh τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 99 ευρώ ανά MWh και οι προμηθευτές πούλησαν μέχρι  τα 200  ευρώ ανά MWh τον Ιούνιο.
Ηλεκτρικό_ρεύμα-min.png

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης