Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τα επίχειρα της υπερ-αισιοδοξίας

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τα επίχειρα της υπερ-αισιοδοξίας
O Δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παλεύει να κρατήσει την σημαντική ζώνη των 3.110-3.100 μονάδων

Τελικά η υπέρμετρη αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί από την πλειονότητα της αγοράς, λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της ένταξης της ΠΕΙΡ στον δείκτη MCSI δεν ήταν αρκετές να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1350 μονάδων και των ftse25 άνω των 3280 μονάδων.
Αντιθέτως τις τελευταίες μέρες ήταν φανερή η αδυναμία για υψηλότερα επίπεδα, παρά τα καλά ανακοινωθέντα αποτελέσματα και την διάχυτη υποκινούμενη ευφορία.
Στο δια ταύτα & λαμβάνοντας υπ’ όψη τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις Διεθνείς αγορές, αλλά και την γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέρη του πλανήτη, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική αγορά να  είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την δύσκολη συνέχεια που εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται το 4ο τρίμηνο του 2023.
Ως αναφορά τον Γενικό Δείκτη, μόνο επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1325 μονάδων αλλάζει την βραχυπρόθεσμη εικόνα μας σε θετική. Η 1η στήριξη εντοπίζεται στο 1280 όπου ΚΜΟ expo 50 ημ. & πρόσφατο χαμηλό συγκλίνουν. Η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1230-1210 μονάδων με την ζώνη fibο 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης (1000-1350) να συγκλίνει στις 1220 μονάδες.
Αντίστοιχα ο Δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παλεύει να κρατήσει την σημαντική ζώνη των 3110-3100 μονάδων. Διάσπαση του επιπέδου αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για επιστροφή στις  3065 & 3040 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και η προσέγγιση της σημαντικότατης ζώνης στήριξης 2950-2920 μονάδων, που περικλείει και το επίπεδο fibo 38,2% (2953 μον.). Ανοδική κίνηση άνω 3200 με φίλτρο επιβεβαίωσης 2 ημερών θα αλλάξει την διαμορφούμενη μεσοπρόθεσμα αρνητική εικόνα της αγοράς.
Συμπερασματικά, ακόμα και διόρθωση στα ανωτέρω επίπεδα των δεικτών & κατ’ επέκταση και των επιμέρους μετοχών δεν διαταράσσουν την μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση του 1ου εξαμήνου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές από την φύση τους εμπεριέχουν και πτωτικές κινήσεις. Το αν αυτές είναι διορθωτικές κινήσεις, για να πάρουν δύναμη οι αγοραστές για μια ανοδική συνέχεια ή σηματοδοτούν το τέλος της ανοδικής κίνησης, μόνο με μελέτη, χρήση τεχνικής ανάλυσης και στρατηγικές διαχείρισης κίνδυνου μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Μην ξεχνάτε το βασικότερο κανόνα . Πάση θυσία προστατεύουμε κερδοφόρες θέσεις από το να γυρίσουν αρνητικές με στρατηγικές stop loss.
Καλή Παναγιά & καλό καλοκαίρι..

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Economist / Corporate Advisor

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης