Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες

Νέα αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες
Επανέρχεται η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 1200 μονάδες που θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση
Η Αθήνα είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την Σύνοδο της ΕΚΤ που είχε να συμβεί από το 2008, με την Christine Lagarde να αναγγέλλει την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων αλλά και να γίνεται πόλος έλξης από τους τουρίστες κατά τον περίπατό της στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.
Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και η Federal καθώς η γεωπολιτική κρίση αναδεικνύει τα ομόλογα σε κορυφαίας ασφάλειας επενδυτική επιλογή με τις αποδόσεις να υποχωρούν.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης παραγγελιών στη βιομηχανία υποχωρεί στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο αν και η μείωση κατά μόνο 0,1% του γερμανικού ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο έφερε ανακούφιση καθώς είχαν προεξοφληθεί τα χειρότερα.
Ανάλογη εξέλιξη καταγράφεται και στην κινεζική βιομηχανία με την κυβέρνηση να αναγγέλλει πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους $137 δις.
Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ εκτοξεύεται στο 4,9% στο 3ο τρίμηνο με τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας να προσπερνά τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις χερσαίες επιχειρήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Γάζα, η τιμή του πετρελαίου συγκρατείται καθώς οι συνθήκες ζήτησης διατηρούνται χαμηλά και οι αγορές προσπαθούν να αναρριχηθούν επιδιώκοντας τον καλλωπισμό των αποτιμήσεων ενόψει του τέλους του 10μήνου.
Με τους διαχειριστές να προσδοκούν ότι οι χειρότεροι φόβοι των αγορών δεν θα επαληθευθούν και τον Πρόεδρο του Rockfeller International Ruchir Shurma να υπενθυμίζει ότι ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις 11 Οκτωβρίου δηλαδή, ο S & P είχε ανακτήσει όλες τις απώλειες του.

Στο μεταξύ, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να καταγράφει θετικές εξελίξεις.
Ο ΟΛΠ, ο Μυτιληναίος και η ΕΕΕ ανακοίνωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στα μεγέθη του 9μηνου και η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania και πιθανότατα και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα έχοντας μετασχηματιστεί ήδη σε ένα φορέα που διοικείται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην κεφαλαιοποίησή της.
Με τις τράπεζες να αναμένεται να ανακοινώσουν τα μεγέθη τους για το 9μηνο μέχρι τις 7/11 που εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένα τόσο λόγω του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου όσο και λόγω της βελτιωμένης πιστωτικής επέκτασης κατά 2,1 δις. ευρώ που καταγράφηκε από την ΤτΕ για το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε το 10ημερο κατά το οποίο θα εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το 9% της Alpha Bank, με τη Unicredit να πρέπει να αναπροσαρμόσει την προσφορά της (προσώρας στο 1,33 ευρώ/μετχ) αν επιθυμεί να το αποκτήσει.
Στη συνέχεια, θα λάβει τη σκυτάλη η Εθνική Τράπεζα που θα επιδιώξει να μεταβιβάσει ποσοστό ύψους 20% περίπου από το ΤΧΣ.

Με τα δεδομένα αυτά, η συσσώρευση του Γ.Δ. περί τις 1170 μονάδες ολοκληρώθηκε στο βαθμό που έκλεισε ο κύκλος των πωλήσεων από τα funds που επιθυμούσαν να αποεπενδύσουν για να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, ενώ την ίδια ώρα κινεζικοί επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Επανέρχεται έτσι η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 1200 μονάδες που θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση και γεωπολιτικά δεδομένα που θα μειώσουν τον ελλοχεύοντα κίνδυνο μιας ασύμμετρης απειλής στη Μ. Ανατολή που θα οδηγούσε σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.
Με το 60% από 259 διαχειριστές κεφαλαίων ύψους $664 δις. να προσδοκούν ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί και να μην αποκλείουν ακόμη και ένα mini end-year rally!!

Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης