Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πότε οι τιμές των κρεάτων δείχνουν κερδοσκοπία - Το λιτό χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2023

Πότε οι τιμές των κρεάτων δείχνουν κερδοσκοπία - Το λιτό χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2023
Το  καλάθι των Χριστουγέννων  του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι στο e-katanalotis
Σχετικά Άρθρα
Με  τα «φθηνά» αναψυκτικά σχεδιάζουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα νοικοκυριά αφού η  κυβέρνηση μονιμοποίησε τον ΦΠΑ στο 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά ενώ η επιλογή του  βασικού μενού όπως είναι το φαγητό θα γίνει με ευθύνη των νοικοκυριών.
Οι επιλογές όπως η γαλοπούλα, το χοιρινό, το αρνί ή το κατσίκι θα γίνει με βάση τις οικονομικές αντοχές του κάθε νοικοκυριού.
Το υπουργείο Ανάπτυξης που επιβλέπει την αγορά διαμόρφωσε το καλάθι των Χριστουγέννων το οποίο περιλαμβάνει, Γαλοπούλα, Αρνί, Κατσίκι, Τσουρέκι και  βασιλόπιτα
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας με την ευκαιρία εφαρμογής του καλαθιού από τις 13 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τα απαραίτητα προϊόντα για την εορταστική περίοδο σε προσιτές τιμές.
Από τις 13 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου όμως δεν βρήκε το χρόνο να αναρτήσει το καλάθι των Χριστουγέννων για να είναι σε θέση ο καταναλωτής να κάνει έρευνα αγοράς από τη μία αλυσίδα στην άλλη.
Η ιστοσελίδα e-katanalotis έχει αναρτήσει το καλάθι του Αί Βασιλη, το καλάθι του νοικοκυριού και των οπωροκηπευτικών.
Το καλάθι των Χριστουγέννων με το βασικό φαγητό απουσιάζει από την ιστοσελίδα γεγονός που αποκλείει την έρευνα αγοράς.

Οι έλεγχοι  της αγοράς δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα χαμηλές τιμές

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  διατυμπανίζει τους ελέγχους στην αγορά που δεν συνδέονται άμεσα με τις λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης απέφυγε να προσδιορίσει τις τελικές τιμές ή ποιες τιμές διαμορφώνουν σκηνικό κερδοσκοπίας σε ότι αφορά  τα κρέατα.  
Το ΒΝ απευθύνθηκε στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Ο  πρόεδρος  κ Ελευθέριος Γίτσας , προσδιορίζει ως «σωστή» τιμή για τον καταναλωτή για τα κρέατα  των Χριστουγέννων.

Οι  «σωστές» τιμές  λιανικής  των κρεάτων.

Ο κ. Γίτσας εκτιμά ότι για ολόκληρο το χοιρινό η λιανική τιμή πρέπει να κυμαίνεται από 4,5 έως 5 ευρώ το κιλό χωρίς να απαγορεύεται και πιο ψηλή  τιμή.
Το αρνί προς 11  ευρώ  το κιλό ενώ ο τεμαχισμός μπορεί να  κοστίζει έως 60 λεπτά πιο ακριβό.
Το κατσίκι προς 11 ευρώ και η γαλοπούλα από 6 έως 8 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ θεωρεί ότι οι τιμές παραγωγού έχουν διαμορφωθεί σε βιώσιμα επίπεδα για τους ίδιους, οι οποίες είναι αναγκαίες για την ενασχόλησή τους με την εκτροφή των ζώων.
Ειδικά για τα χοιρινά είπε ότι μετά από πολλές δεκαετίες οι παραγωγοί πωλούν από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό με ανώτατη τιμή τα 2,5 ευρώ όταν η αγορά είχε  προβλήματα και δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση.
Για το αρνί  και το κατσίκι  οι παραγωγοί  λαμβάνουν από 7,5  και 8 ευρώ αντίστοιχα.
Να  σημειωθεί ότι  φέτος  το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι  θα είναι  λιτό αφού είναι  ακριβότερο κατά 12 % σε σχέση με πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης