Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

To 70% των κατοικιών είναι λάθος ασφαλισμένο, πενιχρά τα αποτελέσματα της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ

To 70% των κατοικιών είναι λάθος ασφαλισμένο, πενιχρά τα αποτελέσματα της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ
Το μέτρο θα περπατήσει υπό δύο προϋποθέσεις
Πενιχρά είναι τα πρώτα αποτελέσματα του μέτρου έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες το 2024. Περίπου, το 70% των συνολικά ασφαλισμένων κατοικιών είναι λάθος ασφαλισμένες.
270.000 περίπου από τους 345.000 υποψηφίους ιδιοκτήτες θα λάβουν έκπτωση. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών αποδίδεται, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στις τράπεζες και στην μη αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υποβολής στοιχείων στην ΑΑΔΕ. Υπό δύο προϋποθέσεις το μέτρο θα δουλέψει στο μέλλον.

Το 10% έκπτωση δεν είναι κίνητρο

«Το μεγάλο μάθημα από τον ΕΝΦΙΑ» αναφέρει στο ΒΝ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης είναι ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα πρέπει να παρέχει ακριβή ενημέρωση για τις προϋποθέσεις της έκπτωσης και τα χρονικά περιθώρια ασφάλισης μίας κατοικίας ώστε να δικαιούται την έκπτωση. Επίσης για να εκπληρώσει το στόχο του, το μέτρο και να δουλέψει πλήρως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει φτάσει στο 30% ώστε να αποτελέσει κίνητρο. Το 10% δεν αποτελεί κίνητρο, καθώς για παράδειγμα μία κατοικία ασφαλισμένη «για 250 ευρώ θα λάβει έκπτωση μόλις 25 ευρώ».

Το 90% των κατοικιών έχουν ασφαλίσει μόνο το κτίριο

Το 70% των 1.100.000 ασφαλισμένων κατοικιών απεδείχθη ότι είναι υπάσφαλισμένες ή λάθος ασφαλισμένες. Από τις 345.000 υποτιθέμενες σωστές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έκπτωση θα λάβουν περίπου ιδιοκτήτες 270.000 κατοικιών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχει στα χέρια της η ασφαλιστική αγορά στα ασφαλιστήρια που προωθούν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που κατά κύριο λόγο εξασφαλίζουν τις τράπεζες, όμως και στην έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης από ορισμένους στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ το 80,8% των περίπου 1.100.000 συνολικά ασφαλισμένων κατοικιών έχει κάλυψη για σεισμούς, το 66% για καιρικά φαινόμενο, το 91% για το κτίριο, το 9,5% για το περιεχόμενο.

Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται κατά το νόμο έκπτωση

Την έκπτωση δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τον ΕΝΦΙΑ που αφορά την κατοικία τους.
Η κατοικία να περιλαμβάνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικού προσώπου.- Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε εταιρεία του Μητρώου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη πλήρως για φυσικές καταστροφές, δηλαδή ενάντια των κινδύνων του σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για τουλάχιστον τρεις μήνες εντός του 2023.
Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη για το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος/κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης