Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι 574 εξαγορές και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρώπη

Οι 574 εξαγορές και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρώπη
Οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα δεν έχουν όφελος από τις εξαγορές
Πεντακόσιες εβδομήντα τέσσερεις (574) συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&Α) ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν το 2023 στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας μία αύξηση άνω του 30%, εν συγκρίσει με το 2022 και το 2021, όπου οι συμφωνίες αριθμούσαν 435 και 379 αντίστοιχα.  
Οι διοικήσεις, πάντως των ασφαλιστικών και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μπορεί να επιδιώκουν συγχωνεύσεις με σκοπό να διανέμουν υψηλά μερίσματα στους μετόχους, ωστόσο για πολλές από αυτές συμπεριλαμβανομένων και συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, το παραμύθι δείχνει ότι θα βγάλει δράκο το 2024.

Συνεχίζεται ακάθεκτα η συρρίκνωση στην Ευρώπη

Η αύξηση του αριθμού των συμφωνιών δείχνει ότι τα μακροοικονομικά, η αύξηση των επιτοκίων και το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν απέτρεψαν τις ασφαλιστικές στην Ευρώπη από το να κλείσουν συμφωνίες με στόχο το αύξηση των κερδών τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία να έχουν για το 2023 κατακτήσει την πρωτιά. Αύξηση, συγκεκριμένα 31% κατέγραψαν οι ανακοινωμένες συναλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στις 232 το 2023 από 177 το 2022.

Αλλαγές στις γερμανόφωνες χώρες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γερμανόφωνες χώρες ξέφυγαν από τον ‘κανόνα’, κάνοντας την διάφορα και δείχνοντας ότι επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις και τις δυνάμεις τους. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία το 2023 ανακοίνωσαν 81 συμφωνίες από 53 το αμέσως προηγούμενο έτος. Η διαφορά είναι ότι το 95% εκ των 81 συμφωνιών προήλθε από επιχειρήσεις που διένεμαν ασφαλιστικά προϊόντα.  
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις χώρες αυτές η ασφαλιστική αγορά κατά κανόνα είναι κατακερματισμένη, στο τομέα αυτόν, όπως σχεδόν και στην Ελλάδα.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 574 συμφωνίες στην Ευρώπη,περίπου οι 490 προήλθαν από συγχωνεύσεις των μπρόκερς, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια ενίσχυσαν την παρουσία τους κατά 39% το 2023, στις 363 συναλλαγές από 263 συναλλαγές το 2022.

Οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα δεν έχουν όφελος από τις εξαγορές

Μέχρι στιγμής οι εξαγορές ασφαλιστικών που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα δεν έχουν οδηγήσει στην εξυγίανση της ελληνικής αγοράς, αλλά ούτε και στα οικονομικά αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι μέτοχοι.

Παραμένει το Δικαίωμα Συμβολαίου – δεν πάει στους μπρόκερς

Επί παραδείγματι, οι ασφαλιστικές υγείας αδιαφορώντας για τις αυξήσεις που έχουν πάρει τα ασφαλιστήρια υγείας και ζωής δεν επαναδιαπραγματεύονται με τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα κέρδη των οποίων είναι ζημιές των ασφαλιστικών, όπως πρόσφατα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχουν βγάλει τα ασφαλιστικά προϊόντα  που υπόσχονταν με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν ανασφάλιστοι, δεν έχουν καταργήσει το δικαίωμα συμβολαίου που μπορεί να φτάνει μέχρι και 20% και 25% και το καρπώνονται οι ίδιες  κτλ.
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων των μπρόκερς αυτές στην Ελλάδα συνεχίζονται με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να παραμένουν καρακερματισμένοι και αυτοί που έχουν άδεια να υπολογίζονται περί τις 14.000.  

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης