Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα πτώση κατά 8% στο κόστος της ενέργειας για τους προμηθευτές τον Μάρτιο

Νέα πτώση κατά 8% στο κόστος της ενέργειας για τους προμηθευτές τον Μάρτιο
Το κόστος ενέργειας  έπεσε κάτω από τα 70 ευρώ ανά MWh από τα 102 ευρώ/ΜWh του Δεκεμβρίου 2023 - Τα τιμολόγια του Απριλίου πρέπει να διαμορφωθούν στην ζώνη των 70 ευρώ από 100 ευρώ ανά MWh τον Μάρτιο
Στα 67,50 ευρώ ανά MWh διαμορφώθηκε η μέση τιμή κόστους της ενέργειας του Μαρτίου για τους προμηθευτές ενέργειας με μείωση 0,0675 ευρώ ανά KWh.
Το κόστος ενέργειας για τους προμηθευτές επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2021, στα 64,03 ευρώ ανά MWh, αλλά οι λιανικές τιμές που χρεώνονται στα νοικοκυριά κινούνται έως 50% πιο ψηλά από το κόστος αγοράς ρεύματος βάσει του Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι προμηθευτές την 1η Απριλίου θα δώσουν στη δημοσιότητα τα τιμολόγια ( ειδικά – πράσινα) πρέπει να διαμορφωθούν πιο χαμηλά κατά 8,03% σε σχέση με τις τιμές που
είχαν δώσει στα αντίστοιχα τιμολόγια του Μαρτίου.

Παράδειγμα: Προμηθευτής ανακοίνωσε τιμή χρέωσης για το ειδικό τιμολόγιο τα 81,82 ευρώ ανά MWh του Μαρτίου .
Η νέα τιμή του Απριλίου θα πρέπει να υποχωρήσει στα 75,274 ευρώ ανά MWh. Η νέα μείωση κατά 8,03% επιβάλλεται από τη νέα τιμή ΤΕΑ του Μαρτίου που υποχώρησε στα 67,50 ευρώ σε σύγκριση με του Φεβρουαρίου που ήταν τα 73,61 ευρώ.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών εκτός των «μπλε» που παραμένουν σταθερά για όλη τη διάρκεια της σύμβασης τα υπόλοιπα όπως το πράσινο , το κίτρινο και το πορτοκαλί που συνδέεται με τους «έξυπνους» μετρητές εξαρτώνται από την ΤΕΑ του προηγούμενου μήνα.
Τον Φεβρουάριο η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 73,71 ευρώ ανά MWh ενώ τα τιμολόγια του Μαρτίου κινήθηκαν πιο ψηλά από 10 ευρώ έως 45 ευρώ ανά MWh.
Στην πιο ακραία περίπτωση υπήρξαν τιμολόγια με τιμές χρέωσης άνω των 80 ευρώ ανά MWh.

Το κόστος ενέργειας δεν μειώνεται για τους καναταλωτές 

Οι τιμές κόστους της ενέργειας στα επίπεδα των 67,50 ευρώ ανά MWh δικαιολογούν την κάθετη πτώση των τιμολογίων του Απριλίου.
Άλλωστε από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου η αγορά των προμηθευτών δεν έχει επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα.
Μέχρι το Ιούνιο του 2021 τα νοικοκυριά έβλεπαν στους αναλυτικούς λογαριασμούς τιμές από 0,05 έως 0,075 ευρώ ανά KWh, ενώ σήμερα τα νοικοκυριά πληρώνουν την τιμή της KWh από 0,08 έως τα 0,15 ευρώ ανά KWh.
Ο ήπιος ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στερεί από την αγορά πιο ρεαλιστικές τιμές των τιμολογίων καθιστώντας ακόμη «ακριβά» τα τιμολόγια με αποτέλεσμα να διευρύνονται τα έσοδα τους όπως και τα καθαρά κέρδη τους.
Από το Ιανουάριο έως τον Μάρτιο το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 33,9%.
Από τα 102,20 έπεσε στα 67,50 ευρώ ενώ τα τιμολόγια σχεδόν στο σύνολο τους κινούνται πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης