Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μένεις με μισθό ή φεύγεις με σύνταξη, λέει ο ΕΦΚΑ για τους μεταφερόμενους υπαλλήλους

Μένεις με μισθό ή φεύγεις με σύνταξη, λέει ο ΕΦΚΑ για τους μεταφερόμενους υπαλλήλους
Οι κατά περίπτωση αρμόδιες δομές e-ΕΦΚΑ υποχρεούνται εκ του νόμου να κοινοποιούν την πράξη συνταξιοδότησης στον τελευταίο εργοδότη
Σχετικά Άρθρα
Παραμονή στο δημόσιο και μισθό ή έξω από τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ και σύνταξη, λέει ο ΕΦΚΑ για τους 2.500 μεταφερόμενους υπαλλήλους των εταιρειών της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε και Ολυμπιακή Αεροπλοϊα).
Το πρόβλημα της γνωμοδότησης προέκυψε, καθώς οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι είναι ιδιωτικού δικαίου και διατήρησαν το ασφαλιστικό καθεστώς του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, στο ανωτέρω προσωπικό καταβάλλονται διαζευκτικά και ύστερα από επιλογή του οι αποδοχές ή η σύνταξη του κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ως την πρώτη ημέρα του επόμενου από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης μήνα.
Από την ημερομηνία αυτή απολύεται αυτοδικαίως από την Υπηρεσία, εκτός εάν στο μεταξύ συμπληρώνει το όριο ηλικίας για την αυτοδίκαιη απόλυση όπως κάθε φορά προβλέπεται, οπότε και αποχωρεί την ημερομηνία αυτή.
Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κύριας ασφάλισης κοινοποιούν υποχρεωτικά την πράξη συνταξιοδότησης στον τελευταίο εργοδότη του συνταξιοδοτούμενου, όταν αυτός είναι το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή Ο.Τ.Α.
Για το συγκεκριμένο προσωπικό διευκρινίζεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει θέμα παράλληλης συνταξιοδότησης και μεταφοράς σε Υπηρεσία του δημόσιου τομέα.
Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις μεταφοράς του προσωπικού σε Υπηρεσία του δημόσιου τομέα ενώ είχε ήδη ασκηθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης που αναγνωρίστηκε, κατόπιν επιλογής των ενδιαφερομένων ανακλήθηκε η απόφαση συνταξιοδότησης ή ανεστάλη η καταβολή του ποσού της σύνταξης.
Επομένως, στην περίπτωση που είχε ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης κατά τα ανωτέρω, δεν ήταν επιτρεπτή η άρση της αναστολής και η καταβολή της, εν όλω ή εν μέρει, βάσει γενικών διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθόσον ουδέποτε αυτές οι γενικές διατάξεις θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής στην ειδική αυτή περίπτωση.
Συνεπώς, δεν καταβάλλονται οι συντάξεις που ανεστάλησαν για τους ανωτέρω ειδικούς λόγους για όσο χρονικό διάστημα συντρέχει ο ειδικός λόγος αναστολής, όπως επίσης και η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας δεν συνιστά λόγο άρσης της αναστολής καταβολής της σύνταξης.
Υπενθυμίζεται εκ νέου ότι οι κατά περίπτωση αρμόδιες δομές e-ΕΦΚΑ υποχρεούνται εκ του νόμου να κοινοποιούν την πράξη συνταξιοδότησης στον τελευταίο εργοδότη του εν Λόγω προσωπικού (Δημόσιο, ΝΠΔΔ,ΟΤΑ) προκειμένου να εφαρμοστούν οι ως άνω διατάξεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης