Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Ψευδαίσθηση των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Ψευδαίσθηση των ευρωεκλογών του  Ιουνίου 2024
Άρθρο του οικονομολόγου Σαράντου Λέκκα
Εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους πρέπει να πούμε ότι ενώ έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ο παράγων Ευρώπη ξεχνιέται πλήρως από τα μεγάλα κόμματα και οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στην ευρωβουλή γίνεται μέρος του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού.
Η ΝΔ ως κυβερνών κόμμα έχει πέσει στην παγίδα της σκανδαλολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και ομφαλοσκοπεί γύρω από αυτά ξεχνώντας ότι η εντολή που πήρε πέρσι τον Ιούνιο με αυξημένο ποσοστό είναι εντολή διακυβέρνησης και μάλιστα με όρους ισχυρής κοινωνικής ώθησης.
Όμως στις ευρωεκλογές επιζητά αποτέλεσμα που να μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα και ειδικότερα αποτέλεσμα υψηλότερο του 30 - 32%.
Θεωρώ αυτή την πολιτική θεώρηση απαράδεκτη.
Ως κυβερνών κόμμα με βάση το έργο του πρέπει να επιζητά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την επιβράβευση μέσω της πολιτικής επιδοκιμασίας.
Τι σημαίνει ποσοστό έως του ύψους του 33%;
Σημαίνει αποδοχή της σκανδαλολογίας και της καταστροφολογίας που αναδεικνύει κυρίως το ΠΑΣΟΚ;
Σημαίνει ότι δεν υπάρχει πίστη για το έργο που έχει συντελεστεί;
Σημαίνει αδυναμία στήριξης της ηθικής υπεροχής;
Τι ακριβώς σημαίνει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους έχουν δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος με εθνικά χαρακτηριστικά.
Επιζητούν o νικητής, η ΝΔ , να απέχει από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών κατά 10 και παραπάνω ποσοστιαίες μονάδες για να προπαγανδίσουν στην συνέχεια την αναντιστοιχία των επιδιώξεων του εκλογικού σώματος του Ιουνίου 2023 με την επίδοση της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζοντας το εκλογικό σώμα με το lifestyle Κασσελάκη πιστεύει ότι θα καλύψει μέρος της εκλογικής ψαλίδας με την ΝΔ ενώ θα εδραιωθεί στην δεύτερη θέση ξεφεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ που τους τελευταίους μήνες έκανε προσπάθεια επιστροφής στις καλές μέρες του πάλαι ποτέ κινήματος αλλαγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητά την αύξηση των ποσοστών του για να έχει την δυνατότητα πλήρους εκβιασμού του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής κυβερνητικής προοπτικής.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κερδίσει πόντους υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη και μετά το πέρας των Ευρωεκλογών θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς τα αίτια της απουσίας δυναμικής επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο.
Η μέχρι σήμερα στάση του δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και κυρίως δείχνει ότι τα στελέχη του δεν πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής ανατροπής σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την περίοπτη δεύτερη πολιτική θέση .
Τα υπόλοιπα αριστερόστροφα μικρότερα κόμματα έχουν τις δικές τους επιδιώξεις οι οποίες απέχουν παρασάγγας της έννοιας των ευρωεκλογών .
Το ΚΚΕ παραδοσιακά ζητά να αποδοκιμασθούν τα αστικά και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό κόμματα και να επιβραβευθεί η πολιτική του στάση ξεχνώντας να δικαιολογήσει την συμμετοχή του σε μια διαδικασία που δεν πιστεύει ότι κινείται προς όφελος των πολιτών .
Το ερώτημα είναι γιατί συμμετέχει στις ευρωεκλογές αφού δεν πιστεύει στην ευρωπαϊκή ένωση ;
Εκεί που το εκλογικό παιχνίδι παίζεται με όρους μιας πολιτικά αξιοθαύμαστης επίδοσης είναι δεξιότερα της ΝΔ .
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θα εισπράξει μέρος της εκλογικής φθοράς της ΝΔ κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα αλλά και στην Αττική ενώ η αποσύνθεση των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ θα ενισχύσει περαιτέρω τα εκλογικά της ποσοστά.
Εάν όπως δείχνουν τα γκάλοπ τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ προσεγγίσουν το 20% τότε σαφέστατα μια σειρά προσεγγίσεων σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα θα έχει αποδοκιμαστεί με ισχυρό τρόπο.
Βέβαια Ευρωεκλογές όπως τις θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρουν τίποτα στον απλό πολίτη.
Η προεκλογική περίοδος δεν κάνει σε καμιά περίπτωση σοφότερους τους πολίτες αναφορικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ούτε τα προβλήματα αναδυκνείονται , ούτε οι όποιες προοπτικές , ούτε οι θέσεις των κομμάτων , ούτε οι αγωνίες σε περιόδους όπως η σημερινή που θεωρείτε περίοδος έντονης αμφισβήτησης των
οικονομικών πρακτικών της Ένωσης.
Η προεκλογική περίοδος εξαντλείτε σε αντιπαραθέσεις που αφορούν κυρίως σκάνδαλα και σε καμιά περίπτωση ευρωπαϊκά θέματα.
Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία και κυρίως χωρίς να προσθέτουν τίποτα στους απλούς πολίτες .
Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ξέχασαν ότι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , στρουθοκαμηλίζοντας και έχοντας την εντύπωση πως οι απλοί ψηφοφόροι πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τις κομματικές τους επιλογές ως αγέλες ζώων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης