Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα «αφεντικά», ο υπάκουος και οι αντισυστημικοί – Orban, Meloni χτυπούν το κατεστημένο και ο Μητσοτάκης λέει «ναι σε όλα»

Τα «αφεντικά», ο υπάκουος και οι αντισυστημικοί – Orban, Meloni χτυπούν το κατεστημένο και ο Μητσοτάκης λέει «ναι σε όλα»
Κάποιοι υποτάσσονται πλήρως και χορεύουν στον ρυθμό του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ενώ άλλοι εξοργίζονται
Σίγουρα δεν ανέμενε κανείς από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιταχθεί έστω για τα μάτια του κόσμου σε οποιαδήποτε επιλογή-εντολή της ΕΕ (και του ΝΑΤΟ, και των ΗΠΑ...), ειδικά όταν είχε την τιμή να είναι διαπραγματευτής του ΕΛΚ για τα τρία κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν όμως σε αυτά τα τόσο κρίσιμα αξιώματα εκλέγεται ξανά πρόεδρος (η αγαπημένη μας Ursula Von der Leyen) της Κομισιόν ένα διεφθαρμένο άτομο που ακόμη και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απεχθάνονται, ενώ την εξωτερική πολιτική αναλαμβάνει ένα άτομο (Kaja Kallas) που εμφανίστηκε από το πουθενά και θέλει να μετατρέψει τον λαό της σε σκυλιά του πολέμου ενάντια στη Ρωσία, τότε σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για το παρόν και μέλλον της ΕΕ. Υπάρχει και ο συμπαθής Antonio Costa βέβαια για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να «σπάσει ο πάγος» και να γίνουν -ξανά- οι Σοσιαλιστές δεκανίκι των Συντηρητικών.

Ο υπάκουος

Μέσα σε όλο αυτό το στενάχωρο πανηγύρι, κάποιοι υποτάσσονται πλήρως και χορεύουν στον ρυθμό του ευρωπαϊκού κατσετημένου, ενώ άλλοι εξοργίζονται.
Ας δούμε πρώτα τί έανε ο πρωθυπουργός μας. Έκανε ακριβώς αυτό που όλοι περιμένατε: «Η πρώτη αποστολή του σημερινού ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Όπως γνωρίζετε οι τρεις πολιτικές οικογένειες -του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι- έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την von der Leyen, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 2,5 χρόνια όπως ορίζουν οι συνθήκες τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας τον Antonio Costa και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas. Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της von der Leyen», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Οι αντισυστημικοί

Σε αντίθετο κλίμα, βρέθηκαν ευτυχώς Ευρωπαίκοι ηγέτες να αντισταθούν στην υποκρισία και στα τεράστια συμφέροντα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, εννοώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της στην Ιταλία (Αδέλφια της Ιταλίας) τερμάτισε στην πρώτη θέση με ποσοστό 28,8%
Μάλιστα, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την  Meloni μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των έξι κορυφαίων διαπραγματευτών για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, αλλά η Ιταλίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις κλήσεις, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.
Δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιχειρούν «να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.
Αποκάλεσε την ΕΕ «επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, ενώ επεσήμανε ότι η ομάδα της είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους.

Και φθάνουμε και στον Viktor Orban, ο οποίος εξέφρασε την οργή του για τη συμφωνία Ευρωπαίων ηγετών να διοριστούν οι Ursula Von der Leyen (Κομισιόν), Antonio Costa (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και Kaja Kallas (εξωτερική πολιτική) στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, κάνοντας λόγο για μία ντροπιαστική απόφαση που εξαπατά τους ψηφοφόρους.
«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν. Το ΕΛΚ σχημάτισε έναν συνασπισμό ψεμάτων με την αριστερά και τους φιλελεύθερους» δήλωσε ο Viktor Orban, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. «Δεν υποστηρίζουμε αυτήν την ντροπιαστική συμφωνία!», ξεκαθάρισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Λίγες ημέρες πριν, υποστήριξε πως τα τελευταία 5 χρόνια ήταν τα χειρότερα στην ιστορία της ΕΕ, τασσόκενος κατά μιας δεύτερης θητείας της von der Leyen εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων της.
«Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος συνασπισμός θα παραμείνει στην εξουσία. Δεν είμαι ευχαριστημένος με ότι συμβαίνει. Έχουμε δομικό πρόβλημα».
Ο Viktor Orban είναι ο συνεχής πονοκέφαλος για την ευρωπαϊκή ελίτ, κρατώντας αντιπολεμική στάση στην ουκρανικό πόλεμο και την προσπάθεια της Δύσης για Γ'ΠΠ, αντιτασσόμενος τη μεταναστευτική πολιτική ή, ακόμη, προχωρώντας σε κρατικοποιήσιες (όπως το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης) όταν ολόκληρη η ΕΕ ξεπουλάει έναντι πινακίου φακής τον πλούτο των λαών της σε πολυεθνικές.

Το παραμύθι – άλλοθι της ακροδεξιάς

Στον απόηχο των κρίσιμων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, η ελίτ της Δύσης δεν «έπιασε» τίποτα από το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης.
Η αμετανόητη Ursula διψά για εξουσία για να ξανακάτσει στην καρέκλα της Κομισιόν, αντί να αποσυρθεί τελείως από το πολιτικό σκηνικό και να λάμψει επιτέλους με την απουσία της.
Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν η ελίτ των Βρυξελλών τον κ. Orban και την κ. Meloni; Μα φυσικά με το να χαρακτηρίζει ακροδεξιά ρητορική τα όσα λένε.
Προς έκπληξη πολλών, ακόμη και ανοικτόμυαλοι, σκεπτόμενοι άνθρωποι πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα, αν επιτρέπονταν τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλα τα κράτη, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πάλι θα εμφανίζονταν σημαντικά ενισχυμένα, διότι οι πολίτες θα στρέφονταν σε μία αντισυστημική δύναμη.

Τί βλέπει εν τέλει ο Ευρωπαίος πολίτης και θέλει να στηρίξει ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ είναι εναντίον στο κατεστημένο της ΕΕ;

-Βλέπει μία ΕΕ πλήρως υποταγμένη στις πολυεθνικές και τα συμφέροντα.

-Βλέπει μία ΕΕ πλήρως υποταγμένη στα λόμπι και δίχως ευρωπαϊκό όραμα.

-Βλέπει μία ΕΕ πλήρως υποταγμένη στις ΗΠΑ, στο κράτος που αιματοκυλά επί 80 χρόνια τον πλανήτη.

-Βλέπει μία ΕΕ πλήρως υποταγμένη στο ΝΑΤΟ, τη φονική συμμαχία που αποκλειστικό σκοπό έχει να δαπανηθούν σε εξοπλιστικά παγκοσμίως όσο περισσότερα χρήματα φορολογουμένων γίνεται.

-Μία ΕΕ που εφαρμόζει την ΝΑΤΟϊκή-αμερικανική ατζέντα στη γεωπολιτική σκηνή, που μεταφράζεται σε πρόκληση πολέμων, συμμετοχή σε πολέμους και γενοκτονίες, διάβρωση του συστήματος κρατών με σκοπό την ανάδειξη πολιτικών που θα ακολουθούν πιστά τη Δύση.

-Μία ΕΕ που εφαρμόζει κατά γράμμα την εξ Αμερικής και Βρετανίας woke ατζέντα, που διάβρωσε σημαντικά τις δυτικές κοινωνίες.

-Μία ΕΕ που εφαρμόζει κατά γράμμα τον νεοφιλελευθερισμό που έχει «μικρύνει» τις τσέπες των πολιτών για να κατευθύνει το κεφάλαιο στα κέρδη ελαχίστων.

-Μία ΕΕ να τιμωρεί ολόκληρα κράτη-«συμμάχους» (εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι) που δεν συμβαδίζουν με τα θέλω της και προτάσσουν το εθνικό συμφέρον.

-Μία ΕΕ να προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί, να συντηρήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

-Τέλος, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης βλέπει πολιτικά ανθρωπάκια, ανάξια για τις θέσεις και τη δύναμη που τους έχει δοθεί, να αδυνατούν πλήρως να κάνουν οτιδήποτε ουσιώδες. Ο/η τελευταίος/α μεγάλος/η ηγέτης/ιδα ήταν η Angela Merkel, όσο και αν ως Έλληνες είμαστε δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές που στράγγιξαν την ελληνική οικονομία προς όφελος των επιχειρηματικών κολοσσών και του γερμανικού κράτους.

Τί ΔΕΝ βλέπει πια ο Ευρωπαίος πολίτης;

-Δεν βλέπει μία ΕΕ με σοσιαλιστικές πολιτικές, όπως λειτουργούσε μέχρι και τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000.

-Δεν βλέπει πραγματικούς ηγέτες που να έχουν επίγνωση της καθημερινότητας και να επιθυμούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

-Δεν βλέπει μία ΕΕ ανεξάρτητη και αυτόνομη.

-Μία ΕΕ με ουσία.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε άνοδο των ακροδεξιών, είτε των αυθεντικών είτε των made-by-the-media ακροδεξιών.
Ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι δεν στηρίζουν τον Viktor Orban ή τη Marine Le Pen μόνο ως πρόσωπα και ιδεολογίες· τους στηρίζουν ως πολιτικούς που εναντιώνονται σε ένα υπό κατάρρευση, δυσώδες σύστημα.

Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως στροφή διότι, όσο και αν αρνείται να το συνειδητοποιήσει, βρίσκεται λίγα χρόνια πριν τη διάλυσή της.

Κ.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης