Chania
Απόψεις - Άρθρα

Οι δύο δείκτες που θα καθορίζουν τις αυξήσεις σε μισθούς και εισφορές και τα σενάρια για τον κατώτατο

Οι δύο δείκτες που θα καθορίζουν τις αυξήσεις σε μισθούς και εισφορές και τα σενάρια για τον κατώτατο
Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή
Σχετικά Άρθρα
Δύο αυτόματοι δείκτες θα καθορίζουν τις αυξήσεις σε μισθούς από το 2027 και σε συντάξεις και εισφορές από το νέο έτος (2026), όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών για τις συλλογικές συμβάσεις.
Το σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό των αυξήσεων από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή.
Η απόφαση για μετακύληση του δείκτη αυξήσεων για μετά από τρία χρόνια σχετίζεται με την κυβερνητική δέσμευση, αφενός διασύνδεσης του κατώτατου μισθού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αφετέρου, με την κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση στο κατώτατο στα 950 ευρώ το 2027 και στα 1.500 ευρώ μεικτά για τον μέσο μισθό.

Ο διάλογος

Για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε ο διάλογος χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, με στόχο μέχρι τις 20 Μαρτίου το υπουργείο Εργασίας να έχει καταλήξει στο ποσοστό της αύξησης που θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα κινηθεί στο 5,7% με 6%, δηλαδή ο κατώτατος από τα 830 θα φτάσει στα 880 ευρώ.
Ο δείκτης μεταβολής μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα χρησιμοποιείται και για τον καθορισμό της αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου να μην αυξάνονται με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα που υπολογίζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ουσιαστικά, οι εισφορές των μη μισθωτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση των εισφορών βάση του γενικού δείκτη, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ο Δείκτης Μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως φέτος οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 3,5%, και την προηγούμενη χρονιά κατά 7,2% προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία των επαγγελματιών οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης