
Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνάψουν νέα συμβόλαια, καμία ασφαλιστική δεν παίρνει τον κίνδυνο
Οι ασφαλιστικές έβγαλαν κόκκινη κάρτα σε νέες εργασίες για όλα τα είδη των ασφαλίσεων ακόμα και για αστικές ευθύνες πλην της ασφάλισης αυτοκινήτου σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη και σε ορισμένα νησιά από τα Δωδεκάνησα.
Αλλαγές στο καθεστώς αυτό θα υπάρξουν μετά από δύο με τρεις μήνες.
Μόνο τα αυτοκίνητα ασφαλίζονται και αυτά όχι για φυσικά φαινόμενα και σεισμό
Μέχρι και το 20-30% του τζίρου από νέες ασφαλιστικές εργασίες χάνεται από την οδηγία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να μην υπογράφουν νέες δουλειές οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για επιχειρήσεις ή ιδιώτες από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κάποια νησιά από τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ.
Η οδηγία αναστολής νέων εργασιών ‘έσβησε’ το ενδιαφέρον που είχε υπάρξει για την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και άλλων μορφών ασφαλίσεων.
Η μόνη μορφή ασφάλισης που ισχύει για τις περιοχές αυτές είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου αλλά χωρίς την κάλυψη των φυσικών φαινομένων από την οποία θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ασφαλιστικές στα συμβόλαια τους εξαιρούν την κάλυψη για σεισμό. Αγνωστο δε παραμένει το τι θα γίνει από την 1η Ιουνίου που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.
Πώς οι ασφαλιστικές πήραν την απόφαση αυτή
Η απόφαση αυτή των ασφαλιστικών όλων που λειτουργούν στην Ελλάδα εδράζεται στο ότι «ο κίνδυνος μέχρι νεωτέρας είναι διαρκής» αναφέρει άλλη πηγή του ΒΝ. Οι συνθήκες θα αλλάξουν όταν τα επιστημονικά συμπεράσματα των σεισμολόγων καταλήξουν σε ό,τι αφορά την φύση των κινδύνων.
Σχεδόν όλα παράνομα στην Σαντορίνη, στο μέλλον θα είναι δύσκολο να πάρουν σωστές ασφαλιστικές καλύψεις
Σε ό,τι αφορά τα ήδη υπάρχοντα ασφαλιστήρια αυτά συνεχίζουν να ισχύουν και έχουν ενεργοποιηθεί με τις περισσότερες αξιώσεις να αφορούν απώλεια εσόδων. Παράλληλα εξετάζονται οι αυθαιρεσίες, ότι έχει νομιμοποιηθεί με μελέτη μηχανικού και ότι έχει παραμείνει παράνομο. Επιχειρηματικοί κύκλοι από τον τουρισμό και τις κατασκευές αναφέρουν στο ΒΝ ότι τα περισσότερα κτίρια στην Σαντορίνη είναι αυθαίρετα και αυτό θα δυσχεραίνει το έργο των ασφαλιστών στο μέλλον.
Το θέμα της Σαντορίνης και της σεισμικότητας στην Ελλάδα έχει απασχολήσει πολλάκις ασφαλιστικές και αντασφαλιστές στο παρελθόν ενώ δείχνει μία ακόμα φορά ότι οι ασφαλιστικές από μόνες τους δεν μπορούν να αναλάβουν να καλύψουν κινδύνους πάσης φύσεως. Το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής / αντασφαλιστής ορίζοντας κεφάλαια κάλυψης για κάθε μορφή καταστροφής.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών