Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 399,25 ευρώ το ειδικό επίδομα ανεργίας σε αυταπασχολουμένους όλων των Ταμείων

tags :
Στα 399,25 ευρώ το ειδικό επίδομα ανεργίας σε αυταπασχολουμένους όλων των Ταμείων
Τι θα πρέπει να κάνουν οι αιτούντες το βοήθημα
Αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 399,25 το ειδικό επίδομα ανεργίας με την προϋπόθεση ότι φορολογικώς τα δυο τελευταία χρόνια τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ (40.000 οικογενειακό εισόδημα) θα λάβουν οι αυτοαπασχολούμενοι όλων των ταμείων (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και του ΟΑΕΔ το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών  μηνών και ανέρχεται, μηνιαίως, στο ισόποσο του βασικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των κοινών ανέργων.
Κατά συνέπεια, από την 17/07/2020, αυξάνεται το ποσό του βοηθήματος και ανέρχεται στο ισόποσο του βασικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των κοινών ανέργων, δηλαδή από το ποσό των 360,00 ευρώ αυξάνεται στο ποσό των 399,25 ευρώ και πλέον θα αναπροσαρμόζεται με την εκάστοτε αναπροσαρμογή του βασικού μηνιαίου ποσού της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Σύμφωνα με την απόφαση επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις λήψης του βοηθήματος:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €) και το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000,00 €). 
Από τα ως άνω γίνεται φανερό ότι πλέον αθροίζονται τα εισοδήματα των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης, όπως ακριβώς ήδη ισχύει αναφορικά με την καταβολή βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων.
Αναφορικά με τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται στην αρχή εκάστου έτους και μέχρι να είναι δυνατή η υποβολή της δήλωσης φορολογίας για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την 31/12 του προηγούμενου έτους, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ, όταν διατεθεί προς αυτό η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να προβούν το συντομότερο δυνατό στην υποβολή της δήλωσης τους προκειμένου να προχωρήσουν οι Υπηρεσίες στην έκδοση αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Υπηρεσία θα προβαίνει σε έκδοση απορριπτικής απόφασης λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επισημαίνεται ότι η δήλωση παρουσίας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική ακόμη και κατά το διάστημα που η αίτηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη εκ μεταβιβάσεως (σύνταξη χηρείας), κάτι που στην προϊσχύουσα απόφαση δεν συνέβαινε. Έτσι, όσοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου δύνανται να λάβουν το βοήθημα εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

«Για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για εννέα (9) μήνες». Έτσι, αναφορικά με τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη, θα καταβάλλεται πλέον βοήθημα για εννέα (9) μήνες.
Έτσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει δεκατέσσερα (14) έτη και πέντε (5) μήνες συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς, δικαιούται βοήθημα διάρκειας εννέα (9) μηνών, ενώ με την προϊσχύουσα υπουργική απόφαση θα απαιτούνταν να έχει 15 πλήρη έτη ασφάλισης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ

Με την περ. α' της παρ.4 της ανωτέρω τροποποιητικής απόφασης ορίζονται ότι για την εφαρμογή της εκδίδεται ειδική βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α με την οποία πιστοποιείται:
αα. η ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης,
ββ. ο χρόνος ασφάλισης στον e-Ε.Φ.Κ.Α (πρώην Τομέα του Ο.Α.Ε.Ε ή του Ε.Τ.Α.Π- Μ.Μ.Ε) βάσει του οποίου αιτείται ο ασφαλισμένος να λάβει το βοήθημα,
γγ. ο χρόνος καταβολής στον ανωτέρω Τομέα της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Κλάδος ασφαλισμένων πρώην Ο.Α.Ε.Ε και πρώην Ε.Τ.Α.Π-Μ.Μ.Ε.

Οι αιτούντες το βοήθημα θα πρέπει να αποστείλουν στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην οποία υπέβαλαν αίτηση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), την Υπεύθυνη Δήλωση που εκδίδεται τηρώντας τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω www.gov.gr και σύμφωνα με τα στο υπ'αριθμ. 24414/13-04-2020 έγγραφο οριζόμενα, στην οποία θα συμπληρώσουν με το έτοιμο διαθέσιμο κείμενο που βρίσκεται στην ανωτέρω διαδρομή και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Είμαι άνεργος και έχω λάβει γνώση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που αποκτήθηκε εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων της αίτησης ετών, θα πρέπει να υποβληθεί εκ μέρους του ασφαλισμένου βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του συγκεκριμένου εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη, προκειμένου να συνυπολογιστεί στο ύψος του ατομικού ή οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης