Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λογιστικό «μπλόκο» από e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων σε οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες

tags :
Λογιστικό «μπλόκο» από e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων σε οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες
Ο Ν. 3863/10 προβλέπει ότι η οφειλή για την συνταξιοδότηση από τον τ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ
Η έκδοση συντάξεων αρκετών χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών με χρέη στον e-ΕΦΚΑ έχουν μπλοκαριστεί λογιστικά επειδή οι οφειλές με τις προσαυξήσεις υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος και δεν μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία πληρωμής συντάξεων με συμψηφισμό.
Ο Ν. 3863/10 προβλέπει ότι η οφειλή για την συνταξιοδότηση από τον τ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τελών και των προσαυξήσεων, πρακτικά δεν εφαρμόζεται.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται, ότι ποσό των 14.202 ευρώ είναι ίσο µε το 30πλάσιο του κατωτάτου ορίου συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ, δηλαδή ποσό εισφορών 30 х 473,40 = 14.202,00 ευρώ και το υπόλοιπο 5.798 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ πρέπει να είναι οι προσαυξήσεις.
Στο θέμα παρενέβη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και ζητά από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ.
Το Β.Ε.Α ζητάει την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να εφαρμοστεί το όριο των 20.000 ευρώ για το σύνολο της οφειλής, προκειμένου να επανεξετασθούν οι αιτήσεις χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν ήδη απορριφθεί, καθώς η κύρια οφειλή τους υπερέβη τις 14.202 ευρώ.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης