Ασφαλιστικά Νέα

Αποκλειστικό - Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων – Φουλάρουν οι μηχανές μέσα στο Α΄ 6μηνο 2021

Αποκλειστικό - Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων – Φουλάρουν οι μηχανές μέσα στο Α΄ 6μηνο 2021
Το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων έχει ως εξής....
Σε πρώτη προτεραιότητα έχει μπει το ζήτημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων για το 2021 καθώς αποτελεί ένα μόνιμο βραχνά για την κυβέρνηση και τα βουλευτικά γραφεία.
Η πολιτική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εργασίας είναι να τελειώσουν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του 2020 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν σε αυτή τη κατάσταση που βασανίζει τους ασφαλισμένους για δεκαετίες.
Ωστόσο, φαίνεται ότι βαίνει πλέον σε λύση μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2021.
Στον EΦΚΑ προετοιμάζονται να δεχτούν νέους υπαλλήλους είτε μέσω αποσπάσεων είτε μέσω ενδιαφέροντος των συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ασφαλιστικού οργανισμού με σκοπό να διπλασιαστούν οι ρυθμοί απόδοσης των απονομών συντάξεων.
Ωστόσο χωρίς τις προσθήκες που δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, τους τελευταίους μήνες του χρόνου ο ρυθμός απόδοσης των απονομών κρατήθηκε στα προ lockdown επίπεδα και έτσι όλο το χρόνο ξεπέρασαν τις 160.000 ενώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης ΑΤΛΑΣ, είχαν φτάσει τις 123.324 απονομές.

Το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων έχει ως εξής:

 1. Τέλος Φεβρουαρίου 2021θα εκκαθαριστούν όλες οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017.

2. Τέλος Μαρτίου 2021, θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που έχουν ημερομηνία αίτησης το 2018.

3. Τέλος του Απριλίου 2021, θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Από τον Απρίλιο του 2020 και μετά οι συντάξεις του ΟΓΑ δίνονται, πλέον, με ψηφιακό τρόπο και αυτόματα με το σύστημα ΑΤΛΑΣ.
Μιλάμε για 35.000 συντάξεις οι οποίες όταν θα δοθούν, θα τελειώσει μία αδικία ετών καθώς οι αγρότες δεν έπαιρναν ποτέ προσωρινή σύνταξη.

4. Τέλος Μαΐου του 2021, θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019, δηλαδή που είχαν ημερομηνία αίτησης το 2019.
5. Μέσα στον Ιούλιο του 2021, έχει προγραμματιστεί να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020.
Αυξάνονται οι ρυθμοί
Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εκκαθαρίζονται 30.000 συντάξεις.
Στους ρυθμούς απονομής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά το σύστημα ΑΤΛΑΣ, στο οποίο εντάσσονται πιλοτικά από τον Ιανουάριο οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών.
Τον Μάρτιο, οι ανωτέρω συντάξεις θα τεθούν στην κανονική και πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ και πλέον θα βγαίνουν αυτόματα σε λίγη ώρα.
Μετά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα μπουν στην ψηφιακή απονομή οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί και τέλος του 2021 οι ελ. επαγγελματίες.
 Όσο θα προχωράει η ένταξη των κατηγοριών των συντάξεων στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, τόσο θα μικραίνει και το στοκ των ληξιπρόθεσμων.
 Έτσι τον Ιούλιο του 2020, αυτές που θα είναι εκκρεμείς θα είναι μόνο συντάξεις με ημερομηνία αίτησης που δεν έχουν μπει στο σύστημα ΑΤΛΑΣ.
Θα είναι μικρό το νούμερο και με την ένταξη στο ΑΤΛΑΣ θα εκκαθαρίζονται και αυτές αυτόματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης