Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εργασιακό και συντάξεις στο μικροσκόπιο των θεσμών - Τι αλλάζει με τις υπερωρίες

Εργασιακό και συντάξεις στο μικροσκόπιο των θεσμών - Τι αλλάζει με τις υπερωρίες
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το εργασιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη

Εργασιακό νομοσχέδιο, επικουρική ασφάλιση και εκκρεμείς συντάξεις βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επικεφαλείς των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εργασιακό νομοσχέδιο τελεί υπό επεξεργασία, με σχεδιασμό να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην Άνοιξη.

Νομιμοποιείται η τηλεργασία

Το νομοσχέδιο θα νομιμοποιεί το μοντέλο της τηλεργασίας, θα τροποποιείται ο νόμος 1264/82 (νόμος Γενημματά) και θα καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταγραφή συνδικαλιστικού μητρώου σε κάθε χώρο, καθώς και τα ενεργά μέλη.
Η διάταξη του 2018, για την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, δεν θα αλλάξει, αλλά θα προστεθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.

Ο εργοδότης θα καθορίζει τις υπερωρίες του εργαζομένου

Το επίμαχο σημείο στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα είναι η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει ad hoc τις υπερωρίες των εργαζομένων που απασχολεί σε διάστημα 6 μηνών (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) και θα μεγαλώνει το διάστημα από μία με δυο ώρες και συνολικά 10 ώρες την εβδομάδα) με ανώτατο όριο τις 180 αντί των 120 ωρών που ισχύουν σήμερα.
Το νόμιμο ανώτατο ημερήσιο ωράριο εργασίας ενός μισθωτού που απασχολείται με καθεστώς 5νθήμερης πλήρους εβδομαδιαίας εργασίας αντιστοιχεί σε 9 ώρες.
Αντίθετα, για όσους απασχολούνται με καθεστώς 6ήμερης πλήρους εβδομαδιαίας εργασίας, το νόμιμο ανώτατο ημερήσιο ωράριο είναι 8 ώρες.
Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, θέμα το οποίο επίσης προχωρά, με το υπουργείο να περιμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους) που εκπονούνται.
Τρίτον, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την υφιστάμενη κατάσταση και τον σχεδιασμό με την τοποθέτηση project manager και της σύστασης Ομάδας Εργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής.
Τέταρτον, το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης