Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοίγει η πλατφόρμα για την Εθνική Σύνταξη –Τα 5 βήματα που θα επισπεύσουν τις 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για την Εθνική Σύνταξη –Τα 5 βήματα που θα επισπεύσουν τις 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις
Ανοίγει ενδεχόμενα σήμερα 10/3 η πλατφόρμα για 150.000 εν δυνάμει συνταξιούχους

Ανοίγει ενδεχόμενα σήμερα 10/3 η πλατφόρμα για 150.000 εν δυνάμει συνταξιούχους, οι οποίοι θα μπορούν με τον AΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού να υποβάλουν την αίτησή τους για να λάβουν πριν από το Πάσχα τα ποσά που δικαιούνται.
Από αυτούς τους δικαιούχους υπολογίζεται ότι σχεδόν 100.000 θα λάβουν, σε διάστημα 1,5-2 μηνών, την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ (για όσους έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης, είναι άνω των 62 ετών ή πρόκειται για σύνταξη λόγω θανάτου) και τα 360 ευρώ στις λοιπές περιπτώσεις (15 έτη ασφάλισης κ.λπ.).
Παράλληλα θα λάβουν και τα αναδρομικά της εθνικής σύνταξης για όσους μήνες έχουν κάνει την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.
Κατά συνεπεία, δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ ακόμη και 6 χρόνια, θα λάβουν αναδρομικά ακόμη και 6.000 ως 10.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το σύνολο των εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 300.000 αιτήσεις κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων.

Στο πλάνο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχει:

  1. Η υιοθέτηση μέτρων για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι υπάρχουν πάνω από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, οι οποίοι – εκ των πραγμάτων – οδηγούν και στη δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος συνταξιοδότησης.
  2. Δρομολογείται η αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, δηλαδή κάτι ανάλογο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
  3. Τις επόμενες ημέρες υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τις συντάξεις που θα εκδίδουν. Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιβράβευσης των υπαλλήλων με τη μορφή bonus για την επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεων.
  4. Αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την καταχώριση δεδομένων (data entry) και τη δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων.
  5. Υλοποίηση της άμεσης έκδοσης των νέων συντάξεων μέσα από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα η απονομή γήρατος ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και η μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου, ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις αναπηρίας, τον Ιούλιο τοι συντάξεις γήρατος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antponpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης