Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοιχτή στήριξη σε επιχειρήσεις και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες - Ποιοι είναι δικαιούχοι των 534 ευρώ

Ανοιχτή στήριξη σε επιχειρήσεις και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες - Ποιοι είναι δικαιούχοι των 534 ευρώ
Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου οι εργοδότες να υποβάλουν για τον Μάρτιο τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.
Έτσι μπορούν να μπουν σε αναστολή οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που κατηγοριοποιήθηκαν ως «άτομα υψηλού κινδύνου», εφόσον δεν είναι εφικτή για την θέση εργασίας τους η εξ αποστάσεως απασχόληση.
Επίσης περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις του εργοδότη για την προστασίας της υγείας των ευάλωτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Όσοι θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα.
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» συγκεντρωτικά με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους ευπαθείς ομάδες που μπαίνουν σε αναστολή.
Ευπαθείς ομάδες: «Άτομα Υψηλού κινδύνου». «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου».

Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου-αιτούντα εφόσον τα καθήκοντά του δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως.
Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου - αιτούντα σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν υποβάλει αίτημα για εργασία με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται, στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας, βάσει της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όσο και των ειδικότερων κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, σε εργασιακούς χώρους, ανά κλάδο και τόπο οικονομικής δραστηριότητας.
Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη βδομάδα, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει έως την Τρίτη, 16 Μαρτίου και όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους, υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης