Θεωρούν ότι δεν είναι ο ρόλος του κράτους να κάνει τον ασφαλιστή
Την έντονη αντίθεσή τους απέναντι στο Σχέδιο Νόμου που ετέθη προς διαβούλευση για «την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές» εκφράζει η ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΑΔΕ) και τα μέλη της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ), Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ).
Οι διατάξεις και κυρίως οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 του Νομοσχεδίου λειτουργούν ενάντια στην σύναψη συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλισης, προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων.
«Καταστροφικές διατάξεις»
Κατά την ΕΑΔΕ, οι προτεινόμενες διατάξεις αποτελούν αντικίνητρο για τη σύναψη συμβολαίων Ιδιωτικής Ασφάλισης και είναι καταστροφικές για τον κλάδο, καθώς απαξιώνουν την ιδέα της Ιδιωτικής Ασφάλισης για την οποία ο κλάδος ασφαλειών και ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εργάζεται.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Κράτος θα καλύπτει τις ζημίες στην περίπτωση που δεν υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση και ότι η αποζημίωση που θα χορηγεί θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση.
Τέλος, ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα, όπως προβλέπει το άρθρο 2 παρ. 3 του Σχεδίου, σε αντίθεση με τις αποζημιώσεις που δίδονται μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
To Κράτος με την κρατική δύναμή του και αυθεντία θα λειτουργεί ως απόλυτος ανταγωνιστής της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ουδείς επιχειρηματίας πλέον θα συνάπτει συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης, αφού θα αναμένει την κάλυψή του από το κράτος, καταγγέλλει η ΕΑΔΕ και τα μέλη της.
Περαιτέρω, η πρόβλεψη ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η Κρατική αρωγή προσδιορίζεται στο ποσό της ζημίας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της ασφαλιστικής ιδέας, αφού θα υπάρξουν πιέσεις για υπασφαλίσεις.
Κρατισμός vs Ελεύθερη Αγορά
Οι ρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε έναν ξεπερασμένο Κρατισμό, περασμένων δεκαετιών αντίθετο με την Ελεύθερη Αγορά, διευκρινίζει η ΕΑΔΕ πέραν από την απαξίωση της ιδέας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, θα έχουν σοβαρό δημοσιονομικό κόστος στο Κράτος, με τη στέρηση εσόδων, από τη μη έκδοση ασφαλιστηρίων συμβολαίων, την καταβολή αποζημιώσεων κ.λπ., αλλά και με την ανάγκη χρησιμοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού, για την αξιολόγηση και εκτίμηση των ζημιών.
Αντί των ανωτέρω προβληματικών, αθέμιτων κα καταστροφικών για τον Κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης είχε προταθεί και συμφωνηθεί η συνεργασία του κλάδου με την Πολιτεία, για την από κοινού ανάληψη δράσεων, να δοθούν κίνητρα (φορολογικά και λοιπά) για τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων στην Ιδιωτική Ασφάλιση, που συνεχώς προβάλλετε και διαφημίζετε ότι αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίζει η ΕΑΔΕ. Με άλλα λόγια το Κράτος αγνοεί μία βασική πηγή χρηματοδότησης που είναι η ιδιωτική ασφάλιση.
Δημοσιονομικά βαρίδια
Παρέχοντας αντικίνητρα για ασφάλιση, το Κράτος αυξάνει το κόστος των αιτούμενων αποζημιώσεων καθώς τα (αντ)ασφαλιστικά μοντέλα και η πράξη λένε ότι λιγότεροι ασφαλισμένοι σε μία γεωγραφική περιοχή, περισσότερες οι αποζημιώσεις.
Η περίπτωση αυτή οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού κενού. Ταυτόχρονα το κράτος έχει απώλεια εσόδων από φόρους από το ασφαλιστικό προϊόν και επενδύσεων ,
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών