Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα «κρυφά» σημεία του εργασιακού ν/σ - Στις 28/5 εισάγεται στην Βουλή, εντείνονται οι αντιδράσεις

Τα «κρυφά» σημεία του εργασιακού ν/σ - Στις 28/5 εισάγεται στην Βουλή, εντείνονται οι αντιδράσεις
Κατεβαίνει την Πέμπτη 27/5 το εργασιακό νομοσχέδιο από την διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση,
Σχετικά Άρθρα

Κατεβαίνει την Πέμπτη 27/5 το εργασιακό νομοσχέδιο από την διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το δίκαιο των απολύσεων αλλά και τις άδειες άνευ αποδοχών να προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις, σε κόμματα και συνδικάτα.
Η ΓΣΕΕ, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα τις θέσεις της επί του νομοσχεδίου και να προχωρήσει στην προκήρυξη Πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενώ η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα της 26ης/5 στα προπύλαια, προκειμένου να μην εισαχθεί στη Βουλή.
Για την διεθέτηση του ωραρίου το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι στην περίοδο αυξημένης απασχόλησης, δηλαδή στις ημέρες που ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτησης με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται και έπειτα από αίτηση του εργαζομένου προκειμένου να εξασφαλίζει, αν το θέλει, περισσότερες ημέρες άδειας, 4ήμερη απασχόληση κ.λπ.
Στο θέμα της άδειας άνευ αποδοχών, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι, αν και εφαρμοζόταν στην πράξη, δεν προβλεπόταν έως τώρα από διάταξη νόμου.
Και υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, δίνοντας σαφέστερη θεσμική υπόσταση στην άδεια άνευ αποδοχών, ενώ προβλέπει ότι επιπλέον θα αναρτάται και στο σύστημα «Εργάνη».

Το πλήθος των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους και ταυτόχρονα:

  1. Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η μία από τις δύο ώρες επιπλέον ημερήσιας απασχόλησης θα αφαιρείται από το πλαφόν των 150 ωρών.
  2. Οι υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου θα αμείβονται στο εξής με προσαύξηση 120% αντί για 80%.
  3. Ηδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολουμένου να εργαστεί μέχρι πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Π.χ., αν έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά και για τις επιπλέον ώρες να πάρει προσαύξηση 12%.

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές.
Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο.
Ετσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι.
Αναφορικά με το Μητρώο συνδικαλιστών το οποίο προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), το οποίο ελέγχει συνδικάτα μη ενταγμένα στην ΓΣΕΕ, καθώς η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας τα θεωρεί «συνδικάτα μαϊμού», προβλέπεται η εγγραφή κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, όχι πλέον στα βιβλία του αρμόδιου Πρωτοδικείου, αλλά στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.).
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η διαδικασία ψηφιακής υποβολής των απαιτούμενων εγγράφων, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όσο και για την ουσιαστική λειτουργία της, όπως η ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων, νόμιμη κήρυξη απεργίας κλπ.

Επίσης

  • Καταργείται η θεώρηση των βιβλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το Πρωτοδικείο και προβλέπεται η ψηφιακή τήρησή τους.
  • Προβλέπεται πλέον η δυνατότητα κάθε μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης να συμμετέχει εξ αποστάσεως στις γενικές συνελεύσεις. -Ορίζεται πως κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίζει στις γενικές συνελεύσεις εξ αποστάσεως.
  • Eιδικά για την κήρυξη απεργίας, προβλέπεται ρητά η απαγόρευση λήψης τέτοιας απόφασης, σε περίπτωση που δεν παρέχεται στα μέλη η «πραγματική» δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη γενική συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί.
  • Ειδικά για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων προβλέπεται πως η ψηφοφορία θα γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων.
  • Καταργείται η διαδικασία ενώπιον των επιτροπών προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες αποφαίνονταν, πριν από την απόλυση συνδικαλιστών, για την ύπαρξη ή μη συγκεκριμένων λόγων που επέτρεπαν τη λύση της σύμβασης. Αντιθέτως πλέον δεν απαγορεύεται η απόλυση συνδικαλιστών, κατά τη διάρκεια της θητείας τους και ένα χρόνο μετά τη λήξη της, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και όσον αφορά τη διαδικασία κήρυξης απεργίας, καθώς διευκρινίζονται οι διαδικασίες προαναγγελίας της κινητοποίησης, ακόμη κι αν πρόκειται για ολιγόωρη στάση εργασίας, προωθείται η υποχρέωση των συνδικαλιστών να διαφυλάσσουν το δικαίωμα του εργαζομένου να μη συμμετέχει στην απεργία και ορίζεται λειτουργία των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας τουλάχιστον κατά το 1/3 της παρεχόμενης υπηρεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης