Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Γιατί οι Έλληνες αφήνουν τις περιουσίες τους να χάνονται;

Γιατί οι Έλληνες αφήνουν τις περιουσίες τους να χάνονται;
Οι ασφαλιστικές είναι εδώ αλλά δεν ασφαλίζουν
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία έντονα σεισμογενής περιοχή, κατέχοντας την 6η θέση από άποψη σεισμικότητας σε παγκόσμιο επίπεδό, ωστόσο το ποσοστό της ασφάλισης έναντι σεισμού των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό.
Μόνο το 11% των ζημιών από τον σεισμό που καταγράφηκε τον Μάρτιο στην Θεσσαλία, πληρώνουν οι ασφαλιστικές.
Και, τώρα το βασικό ερώτημα δεν είναι οι προβλέψεις των ζημιών σε μία περιοχή από σεισμούς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές σε όσους έχουν υψηλό το αίσθημα της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα. Το βασικό ερώτημα είναι αν όσοι θέλουν να ασφαλίσουν την περιουσία μπορούν να ασφαλιστούν και αν οι κίνδυνοι που θέλουν να ασφαλίσουν ενίοτε εξαιρούνται από τις πολιτικές των ασφαλιστηρίων, ή οι ασφαλισμένοι επιλέγουν τις απαλλαγές για να μην πληρώνουν υπέρογκα ασφάλιστρα κάθε χρόνο.
Ευθύνες καταλογίζονται και στην Πολιτεία η οποία εξαγγέλλει σχέδια για ΣΔΙΤ αλλά παραμένουν στις καλένδες

Σταγόνα στον ωκεανό οι ασφαλισμένες ζημιές

Μόλις 214 ζημιές από την σεισμική ακολουθία στην Θεσσαλία 3-4 Μαρτίου 2021 αποτυπώνονται στην έρευνα που έκανε η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις οποίες η αρχική πρόβλεψη ανέρχεται συνολικά στα 1,7 εκατ. ευρώ, με τη δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 7.779 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων.
Για τις εν λόγω καταστροφές οι ασφαλιστικές δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών με συνολική ασφαλισμένη αξία 458 εκατ. ευρώ.

Χάρτης ζημιών και αποζημιώσεων

Η Λάρισα κατέγραψε τις περισσότερες ζημιές, τόσο σε πλήθος (69,6% του συνόλου), όσο και σε ποσό (78,1% του συνόλου).
Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:
1α.JPG
Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 7.779 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 3,64 ‰.
Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 5.867 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 9.573 για τους εμπορικούς, 6.507 για τις κατοικίες και 6.500 για τα ξενοδοχεία.
Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 3,11 ‰ για τους βιομηχανικούς, 2,04 ‰ για τους εμπορικούς, 48,06 ‰ για τις κατοικίες και 1,62 ‰ για τα ξενοδοχεία.
Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν περισσότερο, έχει ως ακολούθως:
δα_2.JPG
Συνολική πρόβλεψη αποζημιώσεων περιουσίας ανά Περιφερειακή Ενότητα
3α.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης