Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έγκλημα στο διαδίκτυο με ανέτοιμο το 60% των επιχειρήσεων

Έγκλημα στο διαδίκτυο με ανέτοιμο το 60% των επιχειρήσεων
Εχουν οπλίσει και είναι έτοιμοι για νέα χτυπήματα οι cyber εγκληματίες

Μόνο 2 στις 5 επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους νέους cyber κινδύνους που προκύπτουν από την ταχεία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Cyber Security 2021 της AΟΝ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που έχουν συνηθίσει να υπόκεινται σε αυστηρούς εποπτικούς ελέγχους έχουν από καιρό καθορίσει τα πρότυπα για την άμυνα ενάντια στους μεγάλους αντιπάλους στον κυβερνοχώρο.
Από τους χάκερς μέχρι και τους πληρωμένους τρομοκράτες που επιτίθενται σε κρατικούς οργανισμούς.

Στο στόχαστρο οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων

Ωστόσο, ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων μπορούν να πέσουν θύματα των κυβερνοεγκληματιών.
Όλο και περισσότερο, οι εγκληματίες αγοράζουν πληροφορίες που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, ημερομηνίες γέννησης και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Όλα αυτά γίνονται ‘σκοτεινά’ στα μέρη του διαδικτύου όπου βασιλεύει η παρανομία.
Έχοντας στα χέρια τους αυτές τις πληροφορίες, καλούν πολύ εύκολα από τα τηλεφωνικά κέντρα των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, προσποιούνται ότι παρέχουν ενημέρωση στους πελάτες τους και με αυτό τον τρόπο πωλούν χρεόγραφα και αφού τα πωλήσουν μεταφέρουν τα χρήματα των πελατών των εταιρειών στους ατομικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Καθώς ο εχθρός στον κυβερνοχώρο διαρκώς διερευνά τρόπους άμυνας και επίθεσης σε επιχειρήσεις που δεν έχουν αντοχές απέναντι στο κυβερνοέγκλημα, ανακαλύπτει διαρκώς νέους τρόπους τόσο άμυνας όσο και επίθεσης.
Αυτή την στιγμή και όσο εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία ο εχθρός προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο πλήθους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων , να οπλίσει και να χτυπήσει με τα ίδια όπλα που έχουν στα χέρια τους τα τμήματα ασφαλείας των δικτύων και τμημάτων πληροφορικής.
Πολλές εταιρείες παλεύουν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες απειλές.
Σύμφωνα με την έκθεση AΟΝ, μόνο το 21% των οργανισμών διαθέτει τα βασικά μέτρα για να ελέγχουν κα να επιβλέπουν τα κρίσιμα σημεία των προμηθευτών και πωλητών.

Οι κυβερνοεγκληματίες καταρρίπτουν κάθε οχυρό

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός - που προκλήθηκε από την πανδημία - είναι μια άσκηση εξισορρόπησης κινδύνου και ανταμοιβής.
Και, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων χτίζουν οχυρά για να αμυνθούν στους κυβερνοεγκληματίες, η ΑΟΝ αναφέρει ότι η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία είναι τόσο ταχεία που οι επιχειρήσεις δεν προλαβαίνουν τις εξελίξεις .
Η μετάβαση στο cloud, το κατέβασμα των εφαρμογών (apps), η ολοένα και περισσότερη χρήση διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών οι πλατφόρμες blockchain, οι ψηφιακές πλατφόρμες λιανικής είναι το βούτυρο στο ψωμί των κυβερνογεκληματιών που περιμένουν στην γωνία για να οπλίσουν και να χτυπήσουν.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης