Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Τα αγκάθια του ΕΦΚΑ και η Λερναία Ύδρα του συστήματος - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Τα αγκάθια του ΕΦΚΑ και η Λερναία Ύδρα του συστήματος - Τι απαντούν οι εργαζόμενοι
Αποφασισμένος να λειτουργήσει τη «Λερναία Ύδρα» που λέγεται ΕΦΚΑ είναι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα

Αποφασισμένος να λειτουργήσει τη «Λερναία Ύδρα» που λέγεται ΕΦΚΑ, εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μετά την αιφνίδια επίσκεψη στο υποκατάστημα της Αγ. Παρασκευής, στέλνει για πειθαρχικό έλεγχο 10 περιπτώσεις «ακραίας ταλαιπωρίας» πολιτών, ενώ προειδοποιεί ότι θα συνεχίσουν οι απροειδοποίητες έφοδοι στα υποκαταστήματα.
Ο υπουργός θεωρεί ότι ο ΕΦΚΑ «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί» και να αφαιρέσει στο σύστημα μια σειρά από αγκάθια τα οποία δεν αφήνουν «κανένα ρόδο να ανθίσει».
Μέσα στις επόμενες μέρες θα κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός ύψους 12 εκ. ευρώ για τη λειτουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου που θα διασυνδέει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, που συναλλάσσονται με το κοινό.
Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι με τη φράση ως «ρόδο που θέλει να ανθίσει» δεν εννοεί την προσπάθεια να μπουν στον ΕΦΚΑ όσο περισσότερο γίνεται οι ψηφιακές συναλλαγές (ήδη υπάρχουν 50 τέτοιες υπηρεσίες με μέσο όρο 1 εκατ. συναλλαγές τον μήνα). Αλλά τη διαδικασία των ραντεβού που θεσπίστηκε λόγω Covid-19 πέρσι και που πρέπει ολοφάνερα να μονιμοποιηθεί, διότι έβαλε μια τάξη στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει στον προσωπικό του λογαριασμό ότι παρουσία και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, παίζουν σπουδαίο ρόλο δεν θα μείνουμε φυσικά απαθείς. Και προειδοποιεί ότι όσοι υπάλληλοι «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι».
Με τον πειθαρχικό έλεγχο που διέταξε την Τρίτη για δέκα περιπτώσεις «Οδύσσειας» ασφαλισμένων από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που παραπέμπουν η μία στην άλλη και δεν ανταποκρίνονται επί μήνες ή και χρόνια σε αιτήματα ασφαλισμένων, αφορούν:
• Περίπτωση για αναπηρική σύνταξη που εκκρεμεί από το 2018 και δεν έχουν απαντηθεί επιστολές και e-mails, καθώς και αδυναμία κλεισίματος ηλεκτρονικού ραντεβού λόγω μη διαθεσιμότητας κενών ραντεβού. Το περιστατικό αφορά στην Αμάρυνθο της Ευβοίας και τον ΟΓΑ.
• Περίπτωση που έκλεισαν ραντεβού σε κλειστή υπηρεσία. Η καταγγελία αφορά σε μη ενημέρωση για ακύρωση του ραντεβού του λόγω covid, καθώς και αδυναμία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ούτε από το 1555 καθώς και από τα τηλέφωνα του υποκαταστήματος στο Αιγάλεω.
• Περίπτωση όπου έγινε ο ασφαλισμένος «μπαλάκι» ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ, ΓΛΚ, κεντρικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ, Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης.
• Περίπτωση αναμονής 5 χρόνων για απάντηση 5 λεπτών.
• Πέντε χρόνια για μια απάντηση πέντε λεπτών. Η καταγγελία αφορά στον ΕΔΟΕΑΠ για μια απάντηση προς τον ασφαλισμένο (είναι καρκινοπαθής) για τον υπολογισμό χρόνου ασφάλισης συνταξιούχου προκειμένου να λάβει το επικουρικό.
• Περίπτωση λάθους πριν δύο χρόνια αλλά δεν επιστρέφουν τα χρήματα
• Περίπτωση όπου ο ΕΦΚΑ δεν βρίσκει την οφειλή αλλά το ΚΕΑΟ χρεώνει τόκους κ.α

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι αντίθετα χαρακτηρίζουν “μεγάλη απάτη” τη “σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού” που μοναδικό στόχο έχει να παραδώσει όλο και περισσότερα κομμάτια του e- ΕΦΚΑ σε ιδιώτες κάτω από ένα πρίσμα « κοινωνικού αυτοματισμού». Και θέτουν ερωτήματα όπως:

  • Ας μας εξηγήσουν όμως πόσοι υπάλληλοι θα απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο για να καλύψουν 25.000 κλήσεις ημερησίως, όπως ισχυρίζονται, και από πού θα αντλούν την πληροφορία για να ενημερώσουν αφού τα 7 Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ-ΓΛΚ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και τα δεκάδες συγχωνευθέντα σε αυτά ταμεία , τα 31 Επικουρικά Ταμεία, και τα 36 Ταμεία Πρόνοιας-Εφάπαξ εξακολουθούν να λειτουργούν ως ξεχωριστά Ταμεία χωρίς την παραμικρή επί της ουσίας ενοποίηση, χωρίς σύστημα πληροφόρησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
  • Ας μας εξηγήσουν πώς οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν την λεγόμενη back office ομάδα, στην οποία αντικειμενικά θα καταλήγει η πλειοψηφία των 25.000 τηλεφωνημάτων ημερησίως θα επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπερταμείου για να αντλήσει την απαιτούμενη πληροφόρηση και να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών όταν τα «χρονίζοντα» προβλήματα όλου του Φορέα και ειδικότερα η αποδιοργάνωση όλων των Τμημάτων και Διευθύνσεων μετά και την τελευταία ενοποίηση, καθιστά αδύνατη την πληροφόρηση με την έννοια ενός υποτιθέμενου ενιαίου Φορέα αφού στην πράξη αυτό δεν υφίσταται!



Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης