Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα κανόνια των εταιριών ελεύθερης παροχής υπηρεσιών αποσταθεροποιούν την ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου

Τα κανόνια των εταιριών ελεύθερης παροχής υπηρεσιών αποσταθεροποιούν την ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου
Συνθήκες αποσταθεροποίησης της αγοράς προκαλούν οι ανακλήσεις αδειών επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα

Συνθήκες αποσταθεροποίησης της αγοράς προκαλούν τα τελευταία χρόνια οι ανακλήσεις αδειών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) και γράφουν επί το πλείστον ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου.
Διαρρηγνύονται οι σχέσεις των ασφαλιστικών με τους ασφαλισμένους αλλά και πυροδοτούνται συγκρούσεις εγχωρίων ασφαλιστικών και υποκαταστημάτων υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στις γενικές ασφαλίσεις.
Στην πράξη για το «μάρμαρο» πληρώνει ο ασφαλισμένος.
Τα λουκέτα που έβαλαν οι εποπτικές αρχές σε ΕΠΥ τα τελευταία χρόνια κάποιοι τα πλήρωσαν χρυσάφι Κυρίως αυτοί που είχαν ιστορικό ζημιών σε επιχειρήσεις και οι υποθέσεις τους είτε βρίσκονταν στο αρχείο και ανέμεναν την σειρά τους για να διαλευκανθούν και αποζημιωθούν είτε βρίσκονταν εν εξελίξει.
Οι ασφαλιστικές που προσέχουν την σύνθεση των χαρτοφυλακίων των προϊόντων αυτοκινήτου δεν θα πάρουν σε καμία περίπτωση ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν τιμολογηθεί λάθος και ενέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου.
Πολύ μεγάλο λάθος διαπράττουν οι καταναλωτές –οι ασφαλισμένοι που ψάχνουν να βρουν το χαμηλότερο ασφάλιστρο αυτοκινήτου καθώς είναι πεπεισμένοι ότι το αυτοκίνητο είναι απλή υπόθεση. Επίσης και η μερίδα αυτών που δεν προνοούν να ενημερωθούν για τους κανόνες που τίθενται εν ισχύ όταν αγοράσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Τι καλύψεις έχουν, πότε ενεργοποιείται ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πότε, πώς και τι ποσό αποζημίωσης θα λάβουν σε περίπτωση ατυχήματος.
Επίσης για πόσο διάστημα από μία ανάκληση άδειας ισχύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, πώς αντιμετωπίζονται εκκρεμότητες που προκύπτουν από τα ένδικα μέσα.

Υποχρεώσεις ασφαλισμένων

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου που έχουν καλύψεις αστικής ευθύνης για υλικές και σωματικές βλάβες τρίτου ισχύουν για τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων στο διάστημα αυτό οφείλουν να ασφαλιστούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.
Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των τριάντα (30) ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ).
Το ποσό των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί και αναλογεί στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους από τον Εκκαθαριστή.
Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Και φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δίκες αυτές χρονίζουν και επιβαρύνουν με έξοδα.

Αυτοδίκαιες λυμένες οι συμβάσεις όταν παρέλθουν οι 30 ημέρες στον κλάδο ζημιών

Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της.
Οι έχοντες απαιτήσεις αποζημίωσης από ασφαλιστήρια των ασφαλίσεων λοιπών κλάδων ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα - μη δεδουλευμένα – ασφάλιστρα, θα καλυφθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον Εκκαθαριστή.
Φυσικά, τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο στην ασφάλισή αν δεν αναγράφεται σε κάποιο μέρος της σύμβασης.
Τα μέρη της πρόταση ασφάλισης, το ασφαλιστήριο, οι γενικοί και οι ειδικοί όροι οι οποίοι πρέπει να παρουσιάζονται ξεχωριστά.

Τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα λειτουργούν 6 αλληλασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στις γενικές ασφαλίσεις. 32 εν ισχύ ασφαλιστικές επιχειρήσεις εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος, εκ των οποίων 2 δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις ασφαλίσεις ζωής, 13 στις γενικές ασφαλίσεις και 17 ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και γενικών ασφαλίσεων.
Τέλος στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται 21 υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στις γενικές ασφαλίσεις.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν κυρίως ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης