Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΝΠΔΔ ο επενδυτικός φορέας που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά του νέου Επικουρικού Ταμείου

ΝΠΔΔ ο επενδυτικός φορέας που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά του νέου Επικουρικού Ταμείου

Κ. Χατζηδάκης –Π. Τσακλόγλου παρουσίασαν τη νέα επικούριση

Η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού φορέα υπό μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που θα αναλάβει τη διαχείριση των εισφορών των εργαζομένων που θα ενταχθούν από την 1-1-2022 στο νέο Επικουρικό Ταμείο προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία του ταμείου που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις δύο κρατικές εγγυήσεις που θα έχει το νέο Ταμείο, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του BN (ΔΕΣ ΕΔΩ), ενώ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισςη Πάνος Τσακλόγλου, υπογράμμισε ότι δεν καταργούνται οι δυο ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών ταμείων που υπάρχουν, καθώς στο νέο σχέδιο θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις. Αναφερόμενος στο νέο νομικό πρόσωπο που θα δημιουργηθεί τόνισε ότι θα έχει ισχυρή εποπτεία, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να παρακολουθούν τα υπενδεδυμένα κεφάλαια.
Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Π, Τσακλόγλου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ενώ διατυπώθηκαν και δεσμεύσεις.
Η πρώτη δέσμευση αφορά τους σημερινούς ασφαλισμένους την σύνταξη των οποίων θα εγγυηθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός και δεν θα επηρεασθεί – ουδόλως – το ύψος των παροχών. Αντιθέτως ενδέχεται να υπάρξει και μικρή αύξηση.
Η δεύτερη δέσμευση αφορά τους νέους ασφαλισμένους στο νέο ταμείο για τους οποίους το σύστημα θα εγγυάται – τουλάχιστον – την επιστροφή των εισφορών που έδωσαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Τα πλεονεκτήματα που αναπτύχθηκαν είναι:

  1. Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων.
  2. Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.
  3. Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους και απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».
  4. Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία – Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία – Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος.
  5. Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης