Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διπλοί οφειλέτες εκτινάσσουν τα τρέχοντα χρέη στο ΚΕΑΟ πάνω από 1 δισ. - Οι ενέργειες για τον εντοπισμό τους

Διπλοί οφειλέτες εκτινάσσουν τα τρέχοντα χρέη στο ΚΕΑΟ πάνω από 1 δισ. - Οι ενέργειες για τον εντοπισμό τους
Ανεβάζει ταχύτητες το υπουργείο Εργασίας αναλογικά με τα τρέχοντα βεβαιωμένα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ)
Σχετικά Άρθρα

Ανεβάζει ταχύτητες το υπουργείο Εργασίας αναλογικά με τα τρέχοντα βεβαιωμένα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία για το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δις ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου κ.κ.Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου έδωσαν εντολή προς το αρμόδιο τμήμα να «τρέξει» τις καταγραφές μετά τη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος από το 1 δις των χρεών δεν είχαν περάσει στο ΚΕΑΟ, κυρίως από νέες οφειλές παλαιών οφειλετών οι οποίες ήταν ρυθμισμένες και έχουν απολεστεί.

Τι λέει το έγγραφο της διεύθυνσης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Η διεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομική προστασίας με έγγραφό της προς τα παραρτήματα του e-ΕΦΚΑ, αναφορικά με τις εργασίες του ΚΕΑΟ επισημαίνει ότι:
Τα τμήματα Διοικητικού και Πληροφόρησης Πολιτών και Ασφάλισης και Εισφορών κάθε Τοπικής Διεύθυνσης e- Ε.Φ. Κ. Α. θα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εργασίες του Κ.Ε.Α.Ο. και συγκεκριμένα: την παραλαβή και διεκπεραίωση εγγράφων που αφορούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) και τη διεκπεραίωση, μετά από παραγγελία των περιφερειακών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο., συγκεκριμένων εργασιών αναγκαστικής είσπραξης κατά οφειλετών που υπάγονται στην τοπική τους αρμοδιότητα.

Ειδικότερα, οι εργασίες του Κ.Ε.Α.Ο. που άπτονται της αρμοδιότητας του διακανονισμού των οφειλών και θα εκτελούνται από τις Τοπικές πλέον Διευθύνσεις e-Ε.Φ.Κ.Α. είναι οι ακόλουθες:

  • Ενημέρωση οφειλετών Κ.Ε.Α.Ο.
  • Παραλαβή αιτημάτων ρυθμίσεων οφειλετών όταν δεν παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΚΕΑΟ (αφορά περιπτώσεις που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.) και αποστολή τους στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για υλοποίηση.
  • Έκδοση γραμματίου με RF στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από τη χρήση ταυτότητας οφειλέτη για τη διασφάλιση ορθών καταβολών.
  • Διαβίβαση του φακέλου που περιλαμβάνει την αίτηση και την απόφαση δικαστηρίου στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. προκειμένου οι τελευταίες να αποστείλουν σχετική εισήγηση στην Κεντρική Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. για υλοποίηση της ρύθμισης. Άρα, η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για τη δημιουργία ρυθμίσεων άπτεται πλέον των αρμοδιοτήτων μόνο των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υλοποίηση της ρύθμισης από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας κάθε Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α., ως Τοπική Διεύθυνση e-Ε.Φ.Κ.Α., μεταφέρεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο..
Το σύνολο των οφειλετών στον e-ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 2.017.640 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Από αυτούς, τα μεγαλύτερα ποσά (19,77 δισ. ευρώ) έχουν συσσωρευτεί από 529.165 οφειλέτες – επιχειρήσεις του τ. ΙΚΑ, που αντιστοιχεί στο 26,22% του συνόλου.
Επίσης, άλλα 12,42 δισ. ευρώ είναι το χρέος που έχει συσσωρευτεί από 549.022 οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες του τ. ΟΑΕΕ.
Το μεγαλύτερο ποσό χρέους, (8,57 δισ. ευρώ) έχει συσσωρευτεί σε μόλις 1.977 οφειλέτες (0,10% του συνόλου), που έχουν χρέος πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Ακολουθούν οι οφειλέτες με χρέη από 50.000 έως 100.000 ευρώ (78.936 οφειλέτες), οι οποίοι χρωστούν συνολικά 5,48 δισ. ευρώ.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, είχαν υποβληθεί 7.136 αιτήσεις με συνολικές οφειλές που ανέρχονται στα 619 εκατ. ευρώ και οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν 465.130.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης