Ασφαλιστικά Νέα

Νομοσχέδιο αναμόρφωσης ΟΑΕΔ: Εκτός λίστας οι κατ’ επίφαση επιδοματούχοι άνεργοι - Αλλάζουν όλα στην επιμόρφωση

Νομοσχέδιο αναμόρφωσης ΟΑΕΔ: Εκτός λίστας οι κατ’ επίφαση επιδοματούχοι άνεργοι - Αλλάζουν όλα στην επιμόρφωση

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων

Σχετικά Άρθρα
Αναθεωρούνται και επανασχεδιάζονται οι λειτουργίες και τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων προκειμένου να συνδεθούν με τα Ευρωπαϊκά και κυρίως με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι έτοιμη προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο φθινόπωρο και θα αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.
Μεταξύ των αλλαγών θα είναι και η αναμόρφωση της λίστας ανέργων η οποία θα «πετάει» εκτός όσους αρνούνται για Τρίτη φορά κατάρτιση και εργασία.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, είναι ο ΟΑΕΔ να αποκτήσει ενεργητικό ρόλο στην προώθηση της απασχόλησης και κυρίως να αποβάλλει τους επιδοματούχους του συστήματος, οι οποίοι εγγράφονται ως άνεργοι (εισοδηματίες, μαύρη απασχόληση κλπ), προκειμένου να κερδίζουν σε προνόμια που υπάρχουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα ότι το 70% περίπου (πάνω από 80.000) των εγγεγραμμένων ανέργων δεν αναζητά εργασία, κάτι που επιθυμεί σχεδόν το υπόλοιπο 30%.
Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεσματικά και να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας).

Περισσότερες 250.610 προσλήψεις στο εξάμηνο του έτους

Πάντως, παρά το γεγονός της πανδημίας τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, δείχνουν ότι όχι μόνο κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά και ότι ενισχύεται περαιτέρω η απασχόληση.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 993.596 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 742.986 (369.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 373.552 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 250.610 θέσεις εργασίας.
Για τον Ιούνιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 311.649, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.147 (99.412 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 138.735 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Ιουνίου ήταν θετικό κατά 73.502 θέσεις εργασίας.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.jpg

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης