Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 15,1 δισ. ευρώ τα χρέη στον ΕΦΚΑ Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών

Στα 15,1 δισ. ευρώ τα χρέη στον ΕΦΚΑ Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών
Νέο χαράτσι σε όσους είναι μισθωτοί σε 6 δόσεις από το τέλος Αυγούστου

Με τους ελεύθερους επαγγελματίες, μη μισθωτούς και αγρότες να οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ πάνω από 15,1 δις ευρώ, όσοι είναι και μισθωτοί ταυτοχρόνως καλούνται να πληρώσουν νέο χαράτσι σε 6 δόσεις από το τέλος Αυγούστου, με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2020.
Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020 και καλούνται να πληρώσουν από 210 ως 302 ευρώ για κάθε μήνα στις τρείς πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι ενταγμένοι οι περισσότεροι εξ αυτών.
Από την ανωτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020.
Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.
Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31/8/2021.

Οφειλέτες/Υπόλοιπο οφειλών ανά ΦΚΑ (Τρέχον υπόλοιπο στις 30/6/2021)
vasilopoulos_2.JPG

Προσδιορισμός εισφοράς

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς μη μισθωτού λαμβάνονται - ανά κατηγορία - υπόψη τα εξής:

  • Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης (2ης), ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.
  • Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.
  • Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) μέχρι και δύο εργοδότες (παρ. 9 άρθρ. 39 του ν.4387/2016 όπως ισχύει), το ποσό της εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των χρεών προς τον ΕΦΚΑ διακρίνεται ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.546.775 οφειλέτες (79,19% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας το 88,75% των οφειλετών (1.733.689 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης