Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πρόσω ολοταχώς για αυξήσεις τιμολογίων των ασφαλιστικών συμβολαίων

Πρόσω ολοταχώς για αυξήσεις τιμολογίων των ασφαλιστικών συμβολαίων
Φέτος τα ποσοστά των ανανεώσεων των συμβάσεων συνέχισαν να αυξάνονται, αν και η πλεονάζουσα προσφορά άσκησε πιέσεις στις τιμές

Οι αυξήσεις των τιμών αρχίζουν να αποδίδουν.
Καλά θα τα πάνε οι αντασφαλιστές Γενικών Ασφαλίσεων το 2022 γράφει σε ανάλυση της η Fitch. 
Περαιτέρω αυξήσεις λόγω των φυσικών καταστροφών στα τιμολόγια  θα βάλουν ‘χέρι’ στηρίζοντας τον κλάδο εν μέσω χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμού. 
Παγκοσμίως ο κλάδος αντασφαλειών εμφάνισε διψήφια αύξηση 18,5% στο σύνολο των καθαρών ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το 2020 καθώς οι τιμές των αντασφαλίστρων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, και αυτό παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης για καλύψεις. 
Φέτος τα ποσοστά των ανανεώσεων των συμβάσεων συνέχισαν να αυξάνονται, αν και η πλεονάζουσα προσφορά άσκησε πιέσεις στις τιμές.  
Σύμφωνα με τον Fitch, οι ανανεώσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει υπόψη τις ζημίες που σχετίζονται με την πανδημία, ωστόσο η εικόνα αυτή θα αλλάξει το επόμενο έτος όταν θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση με το που θα γίνουν γνωστές οι τελικές απώλειες.


Ανεπαρκή τα σημερινά επίπεδα τιμών 


Εν όψει των ανανεώσεων τη 1η Ιανουαρίου 2022, η Fitch βλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά μονοψήφια έως πολύ χαμηλές διψήφιες, δηλώνοντας πως επί του παρόντος και εν όψει των αποζημιώσεων έναντι των φυσικών καταστροφών τα επίπεδα των τιμών είναι ανεπαρκή. 
Υπό το φως των πρόσφατων μεγάλων φυσικών καταστροφών, ιδίως όσων συνέβησαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος δρώντας έντονα σε τμήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι τιμές στον κλάδο περιουσίας δύνανται να αυξηθούν, εξηγώντας ότι οι αυξημένες απώλειες στην περιοχή δικαιολογούν τις αυξήσεις. 
Οι πλημμύρες του Ιουλίου θα προσθέσουν στις πλάτες των (αντ)ασφαλιστών ζημιές άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η Fitch. 
Αναμένεται δε, η περίοδος των τυφώνων στο Ατλαντικό ανεβάζοντας το κόστος μόλις μέσα σε λίγες εβδομάδες, ή μήνες. 
H Fitch βλέπει πολύ θετικά τα αποτελέσματα 17 αντασφαλιστών του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων στο underwriting με το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα στο 94,5% το οποίο είναι βελτιωμένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.


Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης