Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μόλις στο 8% η παραβατικότητα στα delivery – Αποστάσεις Χατζηδάκη από την e - food

Μόλις στο 8% η παραβατικότητα στα delivery – Αποστάσεις Χατζηδάκη από την e - food
Χαμηλή εμφανίζεται η παραβατικότητα του εργασιακού νόμου στις εταιρίες delivery με μόνο το 8% να καταγράφει διάφορες παραβάσεις στο οχτάμηνο του 2021
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλή εμφανίζεται η παραβατικότητα του εργασιακού νόμου στις εταιρίες delivery με μόνο το 8% να καταγράφει διάφορες παραβάσεις στο οχτάμηνο του 2021, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι η περίπτωση της e-food «δεν έχει καμία σχέση με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ως τον Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν πανελλαδικά 2.458 έλεγχοι που αφορούσαν στους όρους εργασίας 4.411 διανομέων.
Κατά τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 307 παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, εκ των οποίων οι 189 αφορούσαν στη μη καταβολή του 15% που προβλέπει ο νόμος ως πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 293.800,00€.
Σημειώνεται ότι οι προαναφερθέντες έλεγχοι διενεργήθηκαν στους κλάδους δραστηριότητας εστίασης (2.005 έλεγχοι), χονδρικού εμπορίου (47 έλεγχοι), λιανικού εμπορίου (175 έλεγχοι), υπηρεσιών ειδικών ταχυδρομείων (courier, 141 έλεγχοι) και λοιπούς κλάδους (90 έλεγχοι).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους 2020, με έμφαση στο διάστημα ισχύος των εκτάκτων και προσωρινών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 (01-04-2020 έως 30-11-2020), στις τοπικές Επιθεωρήσεις υποβλήθηκαν συνολικά 44 καταγγελίες και 107 αιτήσεις για συζήτηση εργατικών διαφορών κατά εταιρειών που απασχολούν εργαζόμενους για τη διανομή προϊόντων και αντικειμένων.
Πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν 1.848 επιτόπιοι έλεγχοι σε τέτοιου είδους εταιρείες, σε 233 από τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις, μεταξύ άλλων για αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια, μη χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης και μη καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπέζης.
Οι 65 από αυτές τις παραβάσεις, αφορούσαν στην μη καταβολή του 15% ως πρόσθετης αποζημίωσης. Σε συνέχεια αυτών επιβλήθηκαν 163 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 636.824 ευρώ.
pinakas_8.JPG
Και «κρούσμα» στην KFC - Αποστάσεις του υπουργού από την e-food

Εν τω μεταξύ, επερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ για ομαδικές απολύσεις ταχυμεταφορέων από την εταιρία KFC, με την οποία ερωτάται ο υπουργός αν είναι γνώστης το υπουργείο και αν έχει κληθεί η εταιρία σε διαβούλευση.
Πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης έλαβε αποστάσεις σε ότι αφορά την διακοπή των συμβάσεων των «νοικιασμένων» εργαζόμενων, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με τον δικό του νόμο.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επεσήμαινε στο χθεσινό ρεπορτάζ το ΒΝ με τίτλο «Ολη η αλήθεια για την e-food και η γκάφα Χατζηδάκη».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μιλώντας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ότι η Ελλάδα είχε ένα πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πλατφόρμες, το οποίο ενισχύθηκε με τον Ν. 4808/2021 προς όφελος των εργαζομένων. Και πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι για αυτό που έγινε φταίει ο νέος εργασιακός νόμος αποτελεί εξαπάτηση για ψηφοθηρικούς λόγους.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «Υπήρχε νομοθεσία - και επί Τσίπρα - που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης.
Αυτό δεν το αλλάξαμε.
Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ισπανίας.

Αναφερόμενος στο νόμου τόνισε ότι «προβλέψαμε πως για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα ότι βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού πρέπει να ισχύουν για αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:

  • Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα.
  • Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.
  • Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
  • Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα οπότε θέλει.


Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες.
Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί.
Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στο νόμο.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που έγινε για τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι δεν φταίει η εταιρεία και οι αθέμιτες πρακτικές της, αλλά ο νόμος της κυβέρνησης.
Επιχειρείται επίσης να περάσει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα διότι δήθεν η κυβέρνηση τους τα αφαιρεί, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά με το νέο νόμο έχουν περισσότερα δικαιώματα.
Τώρα πλέον δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να βαφτίζεται ελεύθερος συνεργάτης.
Γιατί υπάρχουν στο νόμο όλα τα εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων για να μπορέσουν να προστατευτούν.
Όλη αυτή η δημαγωγία γίνεται προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.
Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι.
Στην πραγματικότητα αν αυτά τα ψέματα γίνουν πιστευτά οι εργαζόμενοι δεν θα ψάξουν το νόμο για να μάθουν τα δικαιώματά τους.
Είναι ακόμα μια πολιτική θεατρική παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης