Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε αναμονή 250.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά - Οι 5 νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Κωστής Χατζηδάκης

Σε αναμονή 250.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά  - Οι 5 νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Κωστής Χατζηδάκης

Μέχρι τέλος του 2021 θα έχουν αποδοθεί όλα τα οφειλόμενα ποσά αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 που επανυπολογίζονται οι κύριες συντάξεις και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης

Σχετικά Άρθρα

Σε 250.000 συνταξιούχους εκκρεμεί η απόδοση αναδρομικών μετά την καταβολή την περασμένη Τετάρτη 29/9 της πρώτης από τις πέντε δόσεις στους παλιούς συνταξιούχους (ως το 2016) που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο χώρο της ασφάλισης μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν αποδοθεί όλα τα οφειλόμενα ποσά αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 που επανυπολογίζονται οι κύριες συντάξεις και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4670/2020.
Από σήμερα Δευτέρα 4/10 οι παλιοί συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

  • σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,
  • σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία,
  • αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Οι δύσκολες περιπτώσεις 

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.
Ωστόσο περίπου το 10%, (215.000 συνταξιούχοι παλιοί συνταξιουχοι (πριν από τον Μάιο του 2015) θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις οι οποίες χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις.
Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους.
Μια άλλη απλήρωτη κατηγορία είναι περίπου 100.000 συνταξιοδοτηθέντες από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά με 30 και άνω έτη ασφάλισης.
Από αυτή την κατηγορία (συνταξιοδοτήσεις από 1ης/10/2019) όσοι παίρνουν οριστική σύνταξη είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και όχι με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση, επειδή σε πολλά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μηχανογραφικές εφαρμογές ώστε σε όλες οι νέες αιτήσεις από 1ης/10/2019 οι οριστικές συντάξεις να βγαίνουν απευθείας με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης όσοι πήραν και παίρνουν οριστική σύνταξη με αίτηση από 1ης/10/2019 (πλην του Δημοσίου που ισχύει ο νέος νόμος για τις νέες συντάξεις) είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης και σύντομα θα έχουν επανυπολογισμό για να πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται από το νόμο 4670, με βάση τον οποίο θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί εξαρχής το ποσό της σύνταξης.
Επισημαίνεται ότι οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016.
Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τις 2.000 ευρώ.

Οι 5 νέες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους

Με αφορμή την ημέρα των συνταξιούχων ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε έναν απολογισμό με 10 παρεμβάσεις υπέρ των συνταξιούχων, που είναι:

  1. Αυξήθηκε το τμήμα της σύνταξης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από το 30% στο 70%.
  2. Αντιμετωπίστηκαν αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας και ψηφίστηκε η αύξηση των αντίστοιχων συντάξεων.
  3. Συνεχίστηκε η στήριξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος.
  4. Ενισχύθηκε το προσωπικό στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κατά 33%.
  5. Το νέο, ενιαίο και σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου ξεκίνησε να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας ως προς την επαφή με τις υπηρεσίες μας.
  6. Επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Μια προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, καθώς υπολογίζουμε βάσιμα ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση.
  7. Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πολιτών από τον ΕΦΚΑ μέσω των νέων, ψηφιακών τεχνολογιών, πχ εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης και ηλεκτρονικά ραντεβού.
  8. Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής τους με τα ψηφιακά εργαλεία. Πολιτική που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ.
  9. Ιδιαίτερη προσοχή στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που υπάγονται στο Υπουργείο μας, πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
  10. Εκπόνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα μελέτης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν αυτές οι δομές στους ηλικιωμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης