Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Άγονος και με πολλές ερμηνείες ο διαγωνισμός πιστοποίησης στον ΕΦΚΑ με μόλις 179 επιτυχόντες

Άγονος και με πολλές ερμηνείες ο διαγωνισμός πιστοποίησης στον ΕΦΚΑ με μόλις 179 επιτυχόντες
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ βγήκε επιθετικά σε όσους προέτρεξαν να μιλήσουν για «φιάσκο»
Σχετικά Άρθρα

Σε αδιέξοδο, με πολλές ερμηνείες οδηγήθηκε ο διαγωνισμός για την πιστοποίηση των επιστημονικών φορέων στον ΕΦΚΑ, καθώς μόλις το 17% (179 άτομα) από τους 1.200 διαγωνιζόμενους πέρασε την πιστοποίηση και μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των συντάξεων, ενώ το ταμείο προχωρά στην διεύρυνση του αριθμού πιστοποίησης.
Ταυτόχρονα ακυρώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ακύρωση που δεν οφείλεται ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στο άγονο του διαγωνισμού, αλλά στην «περιορισμένη ώρα για την ανάπτυξη ενός τόσο σοβαρού θέματος».
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ βγήκε επιθετικά σε όσους προέτρεξαν να μιλήσουν για «φιάσκο», σημειώνοντας ότι προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι πιστοποιηθούν θα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση συντάξεων.
Για αυτό και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό ήταν στοχευμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διαδικασία απονομής συντάξεων.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν, καθώς:
• Στις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων,
• Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις,
• Επιπλέον, επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές, ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο τεράστιο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επαγγελματιών να βοηθήσουν τον ΕΦΚΑ, τους ασφαλισμένους και κατ’επέκταση την ελληνική Κοινωνία.
Ο ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον υπουργό Εργασίας να αξιοποιήσει τους 683 συμβασιούχους που είχε ο ΕΦΚΑ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εκτιμά ότι οι ελάχιστοι δικηγόροι και λογιστές που θα ενταχθούν στο σύστημα, θα αναλάβουν μόνο τις πιο εύκολες περιπτώσεις.
Το ΕΝΔΙΣΥ, μετά από ανάλυση των δεδομένων που έχει στη διάθεσή του για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιστοποιημένοι επιστημονικοί φορείς με καθαρό ασφαλιστικό χρόνο σε έναν μόνο φορέα θα κοστίσουν 8 εκατ. ευρώ.
Για περίπου 27.000 αιτήσεις, που έτσι και αλλιώς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τις διεκπεραιώνουν σε 3-4 μήνες, χρόνος υποφερτός σε σχέση με τα 2-3 χρόνια που απαιτούνται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Άρα, οι δικηγόροι και οι λογιστές δεν θα προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης