Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς θα υπολογιστούν δώρο Χριστουγέννων - επίδομα αδείας για αναστολές και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς θα υπολογιστούν δώρο Χριστουγέννων - επίδομα αδείας για αναστολές και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο μεν εργοδότης θα καταβάλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας
Σχετικά Άρθρα

Με αναλογία του μισθού (800 ευρώ) του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα υπολογιστεί το επίδομα αδείας για το 2021 σε 76.000 εργαζόμενους που θα καταβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων για όσους είναι ενταγμένη στην ΕΡΓΑΝΗ, ενώ με άλλες δυο αποφάσεις απλοποιούνται τα κριτήρια (διευθυντής επιχείρησης) για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021 για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου 2022, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων (Α και Β Φάση) από τις επιχειρήσεις – εργοδότες για την ένταξη εργαζομένων τους στον μηχανισμό για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.
Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.
Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.
Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις - εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου.
Ο μεν εργοδότης θα καταβάλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μισθού για τις ώρες πραγματικής απασχόλησης του εργαζομένου. Το δε κράτος, θα καταβάλλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει ο εργαζόμενος για το χρόνο που δεν εργάζεται.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, (άρθρο 3, παρ.1 , του ν. 539/1945) κατά τη διάρκεια της άδειας ανάπαυσής του ο μισθωτός δικαιούται τις συνήθεις αποδοχές, τις οποίες θα εδικαιούτο, εάν απασχολείτο στην υπόχρεη επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της αδείας του.
Ο μισθωτός, δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.
Στην περίπτωση δηλαδή, που κατά το χρόνο χορήγησης της άδειάς του ο μισθωτός απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλαδή, όταν είναι ενταγμένος στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, θα υπολογισθούν με βάση τις αποδοχές της μερικής απασχόλησης.
Δηλαδή : Έστω ότι ο μισθός πλήρους απασχόλησης του μισθωτού είναι 1.200 ευρώ.
Στο διάστημα που εφαρμόζεται ο μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, έστω ότι ο εργαζόμενος υπάλληλος απασχολείται είκοσι ώρες εβδομαδιαία και τέσσερις ώρες ημερησίως (ωράριο μειωμένης απασχόλησης), ΤΟΤΕ ο μισθός της μερικής απασχόλησης θα ανέρχεται σε 600,00€.
Στην περίπτωση που ο εν λόγω εργαζόμενος λάβει μέρος των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται, την περίοδο αυτή της μερικής απασχόλησης, το επίδομα άδειας θα υπολογιστεί αναλόγως, δηλαδή επί του μειωμένου μισθού.
Ο εργαζόμενος, δύναται να λάβει το υπόλοιπο μέρος της κανονικής του άδειας όταν θα επανέλθει στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Για τις ημέρες αυτές, το επίδομα αδείας θα υπολογισθεί επί του μισθού πλήρους απασχόλησης.
Ως γνωστόν το επίδομα άδειας είναι ίσο με μισό μισθό και σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα υπολογιστεί επί των ωρών πραγματικής απασχόλησης του υπαλλήλου, για το διάστημα κατά το οποίο αυτός ήταν ενταγμένος στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Πότε λογίζεται κάποιος Διευθυντής σε έρευνα του ΣΕΠΕ

Επίσης, με άλλη απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη, για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 79 παράγραφος 5 εδάφιο στ), καταγράφονται τα κριτήρια που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ένας υπάλληλος είναι διευθυντικό στέλεχος και μπορεί να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία για το ωράριο.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους πρέπει να συμφωνείται ρητά στη σύμβαση εργασίας και να δηλώνεται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να οδηγούνται σε διαφανείς και αντικειμενικές κρίσεις, ενώ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αποκτούν σαφή εικόνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στελεχών των επιχειρήσεων κάθε βαθμίδας.
Σύμφωνα με την απόφαση, ως εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται όσοι:
α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
β. Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους ή
γ. Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
δ. Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη

Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής εντύπων ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, τροποποιείται η απόφαση «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
• Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.
• Από την ίδια ημερομηνία, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται:
α) να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

β) να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης