Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η φούσκα των Unit Linked με φόντο τις προμήθειες - Ασυμμετρία στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής

Η φούσκα των Unit Linked με φόντο τις προμήθειες - Ασυμμετρία στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής
Οικονομικό κλίμα και προμήθειες ασφαλιστικών καθορίζουν το παιχνίδι της ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Η αιχμή του δόρατος είναι για τις ασφαλιστικές τα επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με τις ασφαλίσεις ζωής –Unit Linked.
Η αποταμίευση των νοικοκυριών στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στρατηγική των πωλήσεων των ασφαλιστικών έχει εκτοξεύσει την ζήτηση για επενδύσεις σε προϊόντα UL.
Παρά την ασυμμετρία στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και τους στόχους για ισοσκελισμένες πωλήσεις, οι ασφαλιστικές τρίβουν τα χέρια τους με την αύξηση που σημειώνεται στα ποσοστά των πωλήσεων στα UL. Κεντρικό ρόλο στις πωλήσεις κατέχουν οι τράπεζες και τα δίκτυα πωλήσεων των ασφαλιστικών.

Προϊόντα επένδυσης κεφαλαίου vs παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής

Διπλασιασμό στην παραγωγή των UL καταγράφεται την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2020. Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ μιλούν για αύξηση 93,1% στην παραγωγή στα 61.027.154 ευρώ.
Σε κατάσταση που εγείρει ανησυχία λόγω της υποχώρησης των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα υποχώρησαν -16,3% στα 88.330.429 ευρώ.
Η παραγωγή διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων υποχώρησε -9% στα 12.127.190 ευρώ.
Η συνολική παραγωγή στον κλάδο ζωής διαμορφώθηκε στα 161.484.773 ευρώ με ποσοστιαία αύξηση 7,3% που προέρχεται από τα Unit Linked. Στο εννεάμηνο 2021, Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η παραγωγή των UL ήταν αυξημένη 66% στα 458.015.782 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο -0,3% στα 892.434.481,16 ευρώ έκλεισαν οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής.
Η συνολική παραγωγή του κλάδου διαμορφώθηκε στα 1.506.267.549 και η ανάπτυξη της τάξης του 14,4% προήλθε και πάλι από τις πωλήσεις των UL.
Η τάση συγκέντρωσης ασφαλίστρων στην παραγωγή UL έχει ξεκινήσει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα , ανεκόπη στην διάρκεια των περιορισμών κεφαλαίων κίνησης και επανήλθε μετά την άρση των capital controls. Αντίθετα με τα όσα διατείνονταν οι ασφαλιστικές κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι ασφαλίσεις ζωής και τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά δεν ‘έτρεξαν’.

Παράγοντες ανάπτυξης

Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ η ‘όρεξη’ των ιδιωτών για βραχυπρόθεσμα / μεσοπρόθεσμα κέρδη από επενδύσεις αλλά και οι στρατηγικές των ασφαλιστικών που απορρέουν και από τους κανονισμούς των πωλήσεων (προμήθειες) είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη του κλάδου.
Τα επενδυτικά UL είναι ‘άσσοι’ στα χέρια των τραπεζουπαλλήλων και ασφαλιστών καθώς αντισταθμίζουν εν μέρει το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και αποδόσεων στην αγορά.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν «οι υψηλές προμήθειες που λαμβάνουν οι ασφαλιστές από τις πωλήσεις των UL ωθούν την ανάπτυξη προς μία κατεύθυνση, ουσιαστικά ‘φουσκώνοντας’ τον κλάδο ζωής» .
Υπάρχουν και οι ακραίες απόψεις που υποστηρίζουν πως «αν οι ασφαλιστές δεν έπαιρναν σημαντικά μπόνους και προμήθειες από τα UL, o κλάδος ζωής δεν θα είχε συγκέντρωση σε ένα προϊόν, θα δούλευαν καλύτερα οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής και οι ασφαλιστές –πράκτορες ασφαλίσεων θα είχαν χτίσει πιο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο».

Agency και τράπεζες οι πρωτεργάτες της ανάπτυξης

Τα δίκτυα των ασφαλιστικών και οι τράπεζες είναι τα κύρια κανάλια. Πρωτοστατεί στις πωλήσεις η τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική μαζί με τους ασφαλιστικούς πράκτορες που για το 2021 θα έρθουν σώμα με σώμα. Κύκλοι της αγοράς ωστόσο αναφέρουν ότι οι τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών είναι τα 5-7 χρόνια με αποτέλεσμα τα κέρδη που αποκομίζουν να είναι ελάχιστα.
Οι ασφαλιστές επιρρίπτουν ευθύνες στην πληροφόρηση που παίρνουν οι καταναλωτές από τις τράπεζες αλλά και στους ίδιους του καταναλωτές που επενδύουν με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης