Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κοντά στα 500 εκατ. το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, εάν και εφόσον….

Κοντά στα 500 εκατ. το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, εάν και εφόσον….

Πλεονασματικός και ο ΟΑΕΔ με επιχορήγηση από το υπουργείο Εργασίας

Σχετικά Άρθρα

Πλεόνασμα κοντά στα 500 εκατ ευρώ δείχνει ο προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, στηριζόμενο ωστόσο στο σενάριο της μεγάλης αποπληρωμής δόσεων και ρυθμίσεων, τα οποία λόγω κορονοϊού μεταφέρθηκαν για το επόμενο έτος, έναντι της οριακής αύξησης των εξόδων κατά… 18 εκατ. ευρώ.
Το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα, τα οποία προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 586 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στα έξοδα προβλέπεται οριακή αύξηση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία


Το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 444 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 88 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2021. Η μεταβολή αυτή οφείλεται, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες αποπληρωμής είχαν παραταθεί κατά το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19, στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της δαπάνης για παροχές κύριας ασφάλισης, καθώς και στην αύξηση του κοινωνικού πόρου του άρθρου 42 του ν. 3863/2010 εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ.
Αντίστοιχα, όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, η μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο:
• στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων,
• στην αύξηση της δαπάνης των επικουρικών συντάξεων, ως απόρροια των αυξημένων απονομών κύριων συντάξεων με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα και
• στη μείωση των μεταβιβάσεων προς τρίτους, δεδομένου ότι κατά το 2021 καταβλήθηκαν αναδρομικά ύψους 203 εκατ. ευρώ στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με βάση τις διατάξεις των ν. 4714/2020 και 4767/2020.
Σημειώνεται επίσης ότι κατά το 2022 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 36 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Τέλος, σημειώνεται η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και για την αποφυγή σώρευσης νέων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ενισχυμένη εποπτεία.

Πλεονασματικός και ο ΟΑΕΔ με επιχορήγηση από το υπουργείο Εργασίας


Το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το 2022, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 356 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 211 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το 2021. Τα συνολικά έσοδα του φορέα προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 159 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2021.
Η εν λόγω αύξηση προβλέπεται, παρά την παράταση και για το 2022 του μέτρου της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με συνολικό κόστος 849 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας των εισφορών του e-ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.
Για την αναπλήρωση των εσόδων αυτών, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας έτους 2022 ισόποση (849 εκατ. ευρώ) μεταβίβαση προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα το ποσό των 594,3 εκατ. ευρώ θα δοθεί ως επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ, καλύπτοντας την καθαρή απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό, ενώ ποσό ύψους 254,7 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να επιστραφεί από τον ΟΑΕΔ στον e-ΕΦΚΑ ως κοινωνικός πόρος, θα δοθεί αντίστοιχα ως επιχορήγηση στον e-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, η συνολική μείωση κατά 126 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι στο 2022 δεν έχουν προβλεφθεί έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση και χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19. Στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί μείωση κατά 178 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της μειωμένης πρόβλεψης για το ύψος της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης.

Μειωμένα τα κονδύλια σε ΟΠΕΚΑ-ΝΑΤ


Το ισοζύγιο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για τα έτη 2021 και 2022 ανέρχεται σε 2 και 3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Για το 2022 προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και υλοποιούνται.
Σημειώνεται ωστόσο ότι για το 2022, η συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή των ανωτέρω παροχών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 86 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται αφενός μεν στην πρόβλεψη για τη μη συνέχιση του Προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ που αφορούσε την επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία ύψους 241 εκατ. ευρώ και στο 2022 και αφετέρου στην αναπροσαρμογή της εκτίμησης για τη δαπάνη παροχών με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΑ κατά το 2021. Επιπλέον, στη δαπάνη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έτους 2021 ύψους 730 εκατ. ευρώ έχει συμπεριληφθεί και η δαπάνη για την καταβολή διπλής δόσης κατά τον μήνα Δεκέμβριο ύψους 64 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει αναλάβει την καταβολή του επιδόματος στέγασης που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτες, με δημοσιονομικό κόστος 100 εκατ. ευρώ για το 2022.

Αντώνης Βασιλόπουλος
amtonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης