Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πως θα γίνεται η ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη 1 δισ. των προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ

Πως θα γίνεται η ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη 1 δισ. των προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ
Δυνατότητα εξόφλησης στους οφειλέτες προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1 δις ευρώ με 120 δόσεις και ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ, δίνει απόφαση της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Δυνατότητα εξόφλησης στους οφειλέτες προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1 δις ευρώ με 120 δόσεις και ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ, δίνει απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα είναι ανοιχτή προς ρύθμιση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια επίλυσης των ανείσπρακτων οφειλών για υπηρεσίες υγείας το 2020.
Σύμφωνα με την απόφαση ως ανείσπρακτη οφειλή ορίζεται το ποσό εκείνο που υφίσταται κατά το χρόνο γνωστοποίησης του ύψους και του πλήθους των δόσεων στον πάροχο προμηθευτή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ένταξη στη ρύθμιση

Για την ένταξη του παρόχου-προμηθευτή υπηρεσιών υγείας στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ.
Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ) στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει.

Σε περίπτωση που ο πάροχος δεν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση το ποσό:

  • Συμψηφίζεται εις ολόκληρον με οφειλές του ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι συμβεβλημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Καταβάλλεται εις ολόκληρον σε μια δόση, εντός 30 ημερολογιακών ημερών σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι μη συμβεβλημένος πάροχος/προμηθευτής με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας το ποσό αναζητείται μέσω ΚΕΔΕ.

Σε περίπτωση που υφίσταται ποσό οφειλής του παρόχου προς τον Οργανισμό σε αναστολή είσπραξης (με δικαστική απόφαση) κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης, το ποσό αυτό δεν εντάσσεται στη ρύθμιση. Με την ολοκλήρωση των ένδικων μέσων, λόγω των οποίων προήλθε και η αναστολή είσπραξης, το ποσό οφειλής που θα προκύψει εντάσσεται στην παρούσα ρύθμιση με καταληκτική ημερομηνία είσπραξης της τελευταίας μηνιαίας δόσης την 31/1/2031.

Καταβολή δόσεων

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται μηνιαία (α) με συμψηφισμό, στην περίπτωση συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων, ή (β) με ηλεκτρονική καταβολή με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής, στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο πάροχος/προμηθευτής υπηρεσιών υγείας δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό κατά τον κρίσιμο χρόνο καταβολής της δόσης.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες από την γνωστοποίηση του ύψους της υπολειπόμενης οφειλής.
Το πλήθος των δόσεων για τις ανείσπρακτες οφειλές των παρόχων/προμηθευτών υπηρεσιών υγείας που θα ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση ανέρχεται σε 120 δόσεις.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 50 ευρώ.

Απαλλαγές από προσαυξήσεις και πρόστιμα

Οι οφειλές που εντάσσονται στο παρόν πρόγραμμα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.
Η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης δύναται να πραγματοποιείται μέσω εντολής αυτόματης χρέωσης λογαριασμού με την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη σε φορέα είσπραξης.
Οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές δεν επιβαρύνονται εφεξής με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, έστω και μίας εκ των ως άνω δόσεων, καθώς και της οποιασδήποτε εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφεξής, παύει αυτόματα η ισχύς της παρούσας ρύθμισης.
Στην περίπτωση αυτή, οι τυχόν ανεξόφλητες οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και βεβαιώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίων εσόδων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης