Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

KPMG: Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά με την επέκταση του τραπεζικού δικτύου

KPMG: Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά με την επέκταση του τραπεζικού δικτύου
Η προετοιμασία για ΔΛΠ 17 και το ροκάνισμα των κερδών

Άμεση συσχέτιση της οικονομικής ταχύτητας της χώρας με την αύξηση της ασφαλιστικής αγοράς, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της KPMG για τον ασφαλιστικό κλάδο, με το ενδιαφέρον των «μεγάλων ομίλων» για συγκέντρωση μικρότερων χαρτοφυλακίων από μικρές εταιρίες όπου θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με την παράλληλη επέκταση του τραπεζικού δικτύου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προοπτικές για το 2022, παραμένουν θετικές για τον κλάδο ως παρασυρόμενος από το ρεύμα της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα του μετασχηματισμού και της τεχνολογίας και η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για την υλοποίηση του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 17, αναμένεται να απορροφήσουν μέρος των κερδών.
Τα παραπάνω συμπεράσματα αναφέρει, μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση της KPMG για τον ασφαλιστικό κλάδο, η οποία θέτει επί τάπητος κρίσιμα επίσης ζητήματα:

  • τις προκλήσεις και κανονιστικές εξελίξεις για τον κλάδο στον τομέα του ESG
  • το ρόλο του κλάδου στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις από τις κυβερνοαπειλές
  • την αντιμετώπιση πιθανής απάτης στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με χρήση λύσεων Βlockchain με (ασφαλή) διαμοιρασμό στοιχείων μεταξύ ασφαλιστικών

Οι Αναλύσεις & τα Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, η σημαντική άνοδος του 2019 και η εξαιρετική απόδοση του πρώτου τρίμηνου 2020, προ της έναρξης της πανδημίας- βοήθησαν στην συγκράτηση της παράγωγης που σημειώθηκε λόγω αβεβαιότητας αλλά και τους μήνες του καλοκαιριού από την έλλειψη τουρισμού.
Τα ίδια κεφάλαια, δεδομένης της προτροπής της EIOPA για δια κράτηση κερδών και περιορισμό απόδοσης μερισμάτων, κινήθηκαν ανοδικά στα Ευρώ 4.4 δις κεφαλαιοποιώντας τα ικανοποιητικά – παρά τη πανδημία – κέρδη του 2020.
Επιπλέον βοήθησε σημαντικά η κερδοφορία στο αυτοκίνητο με την προσγείωση του δείκτη ζημιών σε ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα.
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% από την εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και της μείωσης του κόστους νοσοκομειακών παροχών λόγω του COVID-19 με τη μείωση των εισαγωγών από άλλες αιτίες.
Στην απόδοση κεφαλαίων υπήρξε θετική μεταβολή κατά 3% στις εταιρείες ασφαλίσεων Ζωής και κατά 1% στις μεικτές λόγω κυρίως της ρευστοποίησης επενδυτικών χαρτοφυλακίων και τις θετικές επιδράσεις στο κόστος της εταιρείας από την πανδημία.

Η συγκέντρωση της αγοράς στους μεγάλους

Η συγκέντρωση της αγοράς για την οποία συζητείται συνεχώς τα τελευταία έτη είναι πλέον γεγονός.
Μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι του εξωτερικού κάνοντας τον απολογισμό τους μετά από πολλά έτη επιτυχημένης παρουσίας στη ελληνική αγορά αποφάσισαν την έξοδο τους, σε μια καθαρά στρατηγική κίνηση που περιλαμβάνει την εστίαση σε αγορές με μεγαλύτερη παρουσία του ομίλου τους.
Αντίθετα, η συγκέντρωση των μικρών, τοπικών κυρίως, χαρτοφυλακίων της αγοράς δεν έχει προχωρήσει όπως αναμενόταν αν και υπάρχει (ακόμη) ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα από τους ισχυρούς ομίλους και την εκτιμώμενη επέκταση του τραπεζικού δικτύου.

Τα ασφάλιστρα

Για τα ασφάλιστρα η έκθεση παρατηρεί ότι επιβεβαιώνουν τη συνεχή αύξηση παραγωγής μετά την πρώτη ανοδική τάση που σημειώθηκε από το 2016, η οποία όμως φαίνεται να έχει ανακοπεί από την πανδημία COVID-19. Εντούτοις, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα για το 2020 μειώθηκαν κατά 3.7% (με το σύνολο των ασφαλίστρων να ανέρχεται στα Ευρώ 4.04 δισ.).
Η κίνηση είναι ενδεικτική για να υπογραμμίσει την τάση της αγοράς ακόμη και κατά την πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας, με τις όποιες διαφορές να αφορούν το μέγεθος του δείγματος, διαφορές στην αντιμετώπιση ασφαλίστρων για επενδυτικά συμβόλαια στις οικονομικές αναφορές μκατά ΔΠΧΑ από μέρος των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και αναπροσορμογές που έγιναν σε οικονομικά μεγέθη προηγούμενων ετών από μέρος της αγοράς.
Η παραγωγή ασφαλίστρων σε Ελλάδα Ευρώπη
Το 2020, παρατηρούμε μια μικτή κίνηση της παραγωγής, εν τούτοις η διαφορά που χωρίζει τα ποσά στην Ελλάδα με αυτά της Ευρώπης σε επίπεδο μέσου ασφαλίστρου ανά κάτοικο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και ξεκινάει με 2 φορές υψηλότερα στο αυτοκίνητο μέχρι και 7 φορές επάνω στις καλύψεις Ζωής.
Η ασφαλιστική συνείδηση κυρίως των κατοίκων στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η σταθερή τάση για υψηλής ποιότητας ιατρική κάλυψη είναι αξιοσημείωτη.
δ_10.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
antponpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης