Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Επιστολή ΕΑΔΕ προς Σκρέκα - Ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο για την ασφάλισης νέων κτιρίων

Επιστολή ΕΑΔΕ προς Σκρέκα - Ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο για την ασφάλισης νέων κτιρίων
Αγκυλώσεις που θα δημιουργήσουν σωρεία προβλημάτων φέρνει το νέο νομοσχέδιο υποχρεωτικότητας ασφάλισης μόνο των νέων κτιρίων από το 2025
Σχετικά Άρθρα

Αγκυλώσεις που θα δημιουργήσουν σωρεία προβλημάτων φέρνει το νέο νομοσχέδιο υποχρεωτικότητας ασφάλισης μόνο των νέων κτιρίων από το 2025 έναντι φυσικών καταστροφών ως προϋπόθεση για την ηλεκτροδότησή του.
Σύμφωνα με επιστολή της Ενωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος -ΕΑΔΕ που περιλαμβάνει τις ΠΟΑΔ, ΣΕΜΑ, ΠΣΑΣ και ΕΣΑΠΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα:Τα παλαιά κτίρια έχουν υψηλότερη τρωτότητα
1ον: Η επιλεκτικότητα ασφάλισης των νεόδμητων κτιρίων και όχι του συνόλου των ακινήτων και ειδικά όπως ορίζει ο νόμος, βάζει διλήμματα για την ικανοποιητική αποκατάσταση των βέβαιων επικείμενων ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών, χωρίς να εμπλακεί το κράτος με επιδόματα.
Τα υπάρχοντα παλαιότερα κτίσματα χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης ασφάλισης ακριβώς εξαιτίας της παλαιότητάς τους.
Τα κτίρια αυτά παρουσιάζουν υψηλότερη τρωτότητα καθώς έχουν ανεγερθεί βάσει παλαιότερων κανονισμών, είναι αυτά που έχουν περισσότερα προβλήματα και από την εμπειρία μας συχνότερες ζημιές.
Είναι σαφές ότι εφόσον ταυτοχρόνως τυγχάνει να βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές είναι αυτά που πρέπει να προστατευτούν κατά προτεραιότητα.

Οι ασφαλιστικές θα αρνηθούν να ασφαλίσουν

2ον: Από τις πιο βασικές αρχές της ασφάλισης είναι ο ορισμός του τυχαίου, του αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου και όχι του σίγουρου και του αναπόφευκτου.
Στην περίπτωση αυτού του νόμου έχουμε μια βέβαιη έλευση του κινδύνου αφού επιλέγουμε να ασφαλίσουμε μόνο τα ακίνητα των συγκεκριμένων επικίνδυνων και ασταθών περιοχών.
Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν προβλήματα κατά την ανάληψη της ασφάλισης, με ισχυρή την πιθανότητα άρνησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ανάληψη του σχετικού κινδύνου.

Δεν θα υπάρξει μεγάλη ασφαλιστική βάση

3ον: Η ασφαλιστική επιστήμη στηρίζεται στον μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων για να βγει ένα προσιτό ασφάλιστρο στον μέσο καταναλωτή, η εφαρμογή του νόμου μόνο σε ακίνητα που έχουν υψηλό κίνδυνο έλευσης ζημίας θα φέρει ανασταλτικό αποτέλεσμα στους υπάρχοντες ασφαλιζόμενους αφού η επιλογή ασφάλισης επισφαλών ακινήτων θα πυροδοτήσει κατακόρυφες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των υπολοίπων κτιρίων και στην λοιπή Ελλάδα.
Η ασφαλιστική βιομηχανία προϋποθέτει την ασφάλιση μεγάλου αριθμού κινδύνων (με ικανή διασπορά) ώστε να συγκεντρώνεται το απαιτούμενο και επαρκές κεφάλαιο, προκειμένου να μπορεί η ασφαλιστική επιχείρηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη ζημία όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.

Δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της ασφάλισης κτιρίων

4ον Η ετήσια ανανέωση των συμβολαίων του κλάδου περιουσίας δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση ασφάλισης του ακινήτου και τελικώς δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί από την πλευρά της πολιτείας η διατήρηση των εν ισχύ ασφαλισμένων κινδύνων μετά την πρώτη κατάθεση των πιστοποιητικών για την ηλεκτροδότηση των ακίνητων στους φορείς που εμπλέκονται.
Πρέπει να οριστούν επί μέρους άρθρα που να εμπεριέχονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά την έκδοσή τους ώστε να κλειδώνουν την υποχρεωτικότητα πληρωμής των συμβολαίων για την αποζημίωση σε περίπτωση έλευσης του κινδύνου και να αποτρέπουν τους κατόχους τους στην ακύρωσή τους αναφέροντας ότι δεν θα αποζημιωθούν σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των ασφαλίστρων τους.

Ζητούμενο η υποχρεωτικότητα

5ον Η ενδεδειγμένη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα είναι να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι καταστροφικών κινδύνων όλων των ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια τόσο παλαιών όσο και νέων – φυσικά με το εφαρμοστέο δίκαιο.
Μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία στην «επόμενη μέρα».
Το εφαρμοστέο δίκαιο είναι όσα προβλέπονται από τις νομοθεσίες για την ανάληψη του κινδύνου του σεισμού για ακίνητα μετά το 1960 κλπ ή με τις διατάξεις που ορίζουν ρέματα και αιγιαλίτιδες ζώνες, δάση και παράκτιες περιοχές.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης