Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ad hoc συνεργασίες ΟΑΕΔ με διεθνείς ομίλους υψηλής τεχνολογίας

Ad hoc συνεργασίες ΟΑΕΔ με διεθνείς ομίλους υψηλής τεχνολογίας
Η συνεργασία ΟΑΕΔ- Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR For Growth» της Microsoft
Σε ad hoc συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς με στόχο να βοηθηθούν οι πτυχιούχοι άνεργοι και να αποκτήσουν εξειδίκευση οι χαμηλών προσόντων νέοι προχωρά ο ΟΑΕΔ, ο οποίος εγκαινίασε την τέταρτη συνεργασία με τη Microsoft Hellas στον τομέα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η συνεργασία ΟΑΕΔ- Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR For Growth» της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας. 
Ο ΟΑΕΔ διευρύνει το πεδίο συμπράξεών του με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας (με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί συνεργασίες με την Google, την Amazon Web Services και τη Cisco). Την ίδια στιγμή,  σηματοδοτεί  με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το αυξημένο βάρος που δίνει στις ψηφιακές δεξιότητες. Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από εργαζομένους και ανέργους, δεδομένου του καινοτόμου χαρακτήρα και της «σφραγίδας» αξιοπιστίας των διεθνών κολοσσών.
Ειδικά όσον αφορά στη συνεργασία με τη Microsoft, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι οι δεξιότητες που προσφέρονται έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο να  καλύπτουν πραγματικά κενά στην αγορά εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αξιοποιώντας στοιχεία και αναλύοντας δεδομένα χιλιάδων επιχειρήσεων, μέσα από την πλατφόρμα LinkedIn (που ανήκει στη Microsoft).
 
Τα σχεδιαζόμενα προγράμματα
 
Η πρώτη δράση της νέας συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft θα αφορά την δωρεάν εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση 1.000 ανέργων, 18-45 ετών, με προτεραιότητα σε πτυχιούχους και αποφοίτους Πληροφορικής, μέσω της πλατφόρμας «Microsoft Skills Academy». Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων  που σχεδιάζονται θα αφορούν στα εξής εκπαιδευτικά αντικείμενα: Microsoft Azure Fundamentals (AZ 900), Microsoft Azure Data Fundamentals (DP 900), Microsoft 365 Fundamentals (MS 900), Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals (SC 900) και  Microsoft AI Fundamentals (AI 900).
Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, διάρκειας 8 εβδομάδων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης, με την προϋπόθεση επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις. 

Άλλα 8 προγράμματα που τρέχουν

Πέραν τούτου το υπουργείο Εργασίας έχει σχεδιάσει επιπλέον προγράμματα για την επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, συνολικού ύψους 540 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν έως το 2025 και υπολογίζεται ότι συνολικά θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74.000 θέσεις εργασίας.
Τα προγράμματα αφορούν μακροχρόνια ανέργους, άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, ΑΜΕΑ, ειδικές ομάδες και τοπικές οικονομίες. Αναλυτικά:
1 Πρόγραμμα 12.000 θέσεων πρακτικής άσκησης για νέους 18-30, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ.
2 Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 1-2 ετών για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, ΑμεΑ), με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ.
3 Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα – περιφέρειες με το 4ο και το 5ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη αντίστοιχα – με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.
4 Πρόγραμμα 15.000 θέσεων εργασίας 6 μηνών συνοδευόμενες από 3 μήνες εντατικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης (κυρίως digital), με προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ.
5 Πρόγραμμα 5.000 θέσεων εργασίας 15 μηνών στο πλαίσιο του Green Jobs Initiative, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
6 Πρόγραμμα 22.500 θέσεων εργασίας σε τοπικές οικονομίες συνοδευόμενες από εκπαίδευση προσαρμοσμένη σε προσωπικές ανάγκες και ικανότητες ανέργων, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.
7 Πόροι ύψους 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων.
8 Πόροι 57 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με στόχο την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του, καθώς και των ψηφιακών και κτηριακών του υποδομών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης