Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι 7 παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και τα 5 fake News του ΣΥΡΙΖΑ

Οι 7 παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και τα 5 fake News του ΣΥΡΙΖΑ
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού φορέα της χώρας φιλοδοξεί να «τρέξει» τις εκκρεμείς συντάξεις
Σχετικά Άρθρα

Το 48% των παραπόνων που φτάνουν στον Συνήγορο του Πολίτη αφορούν στον ΕΦΚΑ και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να «αποτελούν μερεμέτια».
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού φορέα της χώρας φιλοδοξεί να «τρέξει» τις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο αναμένεται να τονίσει ότι τον τελευταίο χρόνο διεκπεραιώθηκαν 225.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα, ενώ ο Ενιαίος Αριθμός 1555 είναι αντιμετωπίζεται θετικά, όπως δείχνει παρακάτω έρευνα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας το τελευταίο διάστημα:

  • Το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων φτάνοντας τις 225.000. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν και ο στόχος για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από 000 υποθέσεις κύριων συντάξεων του τ. ΟΓΑ, αριθμός ρεκόρ σε όλη την ιστορία του ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά οι 57.000 αποτελούν υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2020 (28.000) και ξεπερνάει την αθροιστική απόδοση των 2 προηγούμενων ετών.
  • Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχουγια την ψηφιακή παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, ανά Περιφέρεια, Διεύθυνση και εισηγητή. Δημιουργήθηκε η δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο όπου εκεί συγκεντρώνονται όλες οι δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης και εκδίδονται επί τόπου.
  • Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 000 νέων υπολογιστώνμε σύγχρονα λογισμικά για να μπορούν οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 2.000 εντός του 2022.
  • Στα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία του ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΑΝέχουν εκκαθαριστεί οι παλαιές συνταξιοδοτικές υποθέσεις σε ποσοστό άνω του 80-85%.
  • Θεσπίστηκε το μέτρο της προκαταβολής εθνικής σύνταξης για όσους περιμένουν για μήνες ή και χρόνια για τη σύνταξη τους και παράλληλα έτρεξε ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής.
  • Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία νέων τοπικών διευθύνσεων με ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει από τον καιρό ιδρύσεως του ΕΦΚΑ.
  • Πριν 6 μήνες τέθηκε σε λειτουργία ο νέος ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης του πολίτη 1555 όπου αντικατέστησε το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων και μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιώσει πάνω από 1 εκατομμύριο απαντημένες κλήσεις, με 8 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του.

Τα 5 Fake News του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας σε ενημερωτικό σημείωμα καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, καθώς:

  • Επιλέγει την κοντόφθαλμη και μηδενιστική αντιπολίτευση. Οι αιτίες των προβλημάτων εκκινούν από τον καιρό της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για μια ενοποίηση των τ. ασφαλιστικών Ταμείων που δεν συνοδεύτηκε από ένα σύγχρονο Οργανόγραμμα με ενιαίους κανόνες, αρχές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του Οργανισμού.
  • Η επιλογή σε έμπειρους επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα (αλλά και το δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚΑ) είναι μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βελτιώσει το managementκαι την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού. Η απασχόληση στον ΕΦΚΑ θα είναι για ορισμένη θητεία 3 ετών (με δυνατότητα μίας μόνο ανανέωσης) και αυστηρή στοχοθεσία. Όλα αυτά (ειδικά προσόντα, τριετή συμβόλαια κ.λπ.) αποσιωπώνται από όσους ασκούν λαϊκίστικη κριτική. Όπως, επίσης, διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα με αναφορές σε μικτές απολαβές, όταν οι καθαρές απολαβές είναι γνωστό ότι θα κινούνται στο 50-60% των μικτών.
  • Η πρόσληψη ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου έγινε, πριν από τον ΕΦΚΑ, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο μετά την ψήφιση του νόμου 4512 το 2018 από την κυβέρνηση Τσίπρα.
  • Είναι ψευδές ότι δήθεν οι προσλήψεις των στελεχών αυτών δεν θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητώς πως οι προσλήψεις θα γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη) και με σύμπραξη του ΑΣΕΠ.
  • Καμία καθαίρεση δεν πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος του ΕΦΚΑ που πληροί τις προϋποθέσεις να θέσει υποψηφιότητα και να αναλάβει Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής.

Εν τω μεταξύ 8 στους 10 πολίτες που εξυπηρετήθηκαν από τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης 1555, για θέματα του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ δηλώνουν απόλυτα ή πολύ ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης