Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αισιοδοξία για πτώση της ανεργίας κάτω από 10% και αύξηση μισθών - Τα εργαλεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αισιοδοξία για πτώση της ανεργίας κάτω από 10% και αύξηση μισθών - Τα εργαλεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Tο υπουργείο έχει σχεδιάσει την υλοποίηση σειράς πολιτικών για περαιτέρω μείωση της ανεργίας
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη αισιοδοξία δημιουργούν στην κυβέρνηση τα στοιχεία τόσο του ΟΟΣΑ όσο και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ εντός του 2022 στο αναθεωρημένο μετά τον πόλεμο 3,5%, που οδηγεί σε μείωση της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τρία εργαλεία για περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανέργων, στα όρια του μονοψήφιου αριθμού.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η δήλωση Χατζηδάκη, με αφορμή την πτώση της ανεργίας στο 11,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η ανεργία έχει μειωθεί 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από 17,2% στο 11,9%).
Είναι και ότι από τον Φεβρουάριο 2021 έχει υποχωρήσει κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.
Και όλα αυτά παρά την κρίση του Κορονοϊού και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία! Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές.

Τα εργαλεία κατά της ανεργίας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο έχει σχεδιάσει την υλοποίηση σειράς πολιτικών για περαιτέρω μείωση:
1 Μέσω των προγραμμάτων του ο ΟΑΕΔ επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, το οποίο όπως ανακοίνωσα χθες θα το κάνουμε πολύ πιο ελκυστικό. Επίσης, υλοποιείται ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 νέους μέχρι 29 ετών, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, για επτά μήνες, με αμοιβή το ποσό του κατώτατου μισθού.
2 Προωθείται ένα πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα τρέξει τους αμέσως επόμενους μήνες. Και παράλληλα, με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα ελάμβανε το επίδομα ανεργίας.
3 Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και της απασχόλησης. Σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση από το 2023.

Αύξηση των Μισθών

Η θετική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει την μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα την τετραετία 2018-2021 έχουμε:
Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ) Μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%.
Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως) ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).
Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης