Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έμφραγμα στην ασφαλιστική αγορά από τον πληθωρισμό στα συμβόλαια Υγείας και Ζημιών

Έμφραγμα στην ασφαλιστική αγορά από τον πληθωρισμό στα συμβόλαια Υγείας και Ζημιών
Η ασφαλιστική αγορά αναμετράται στο πεδίο αυτό με το κόστος της υγείας
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες οικονομικές πιέσεις στην ασφαλιστική αγορά δημιουργεί η υπέρμετρη αύξηση του πληθωρισμού που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και κατ επέκταση στην ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Η ασφαλιστική αγορά αναμετράται στο πεδίο αυτό με το κόστος της υγείας, καθώς οι τιμές σε αναλώσιμα, φάρμακα κ.α, έχουν πάρει την άγουσα, όπως επίσης και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών όπου επηρεάζει την εισαγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Το ‘καμπανάκι» έκρουσε o διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος, κατά την παρουσίαση την Τρίτη των αποτελεσμάτων του Ομίλου, ωστόσο εκτίμησε ότι οι πιέσεις αυτές δεν θα μετακυληθούν στους καταναλωτές, καθώς είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και άρα κάθε εταιρία θα απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς.
Στο πεδίο των φοροαπαλλαγών και της χορήγησης φορολογικών κινήτρων ο κ. Καντώρος είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση για την χορήγηση φορολογικών κινήτρων, την οποία απέδωσε στο τροχοπέδη που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση.
Ταυτόχρονα είπε ότι προχωρά το θέμα της ασφάλισης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, αν και υπάρχει ακόμα δρόμος, όμως εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι υπό διαμόρφωση και εκκρεμεί μία συνάντηση η οποία θα γίνει τις επόμενες μέρες με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Οικονομικά αποτελέσματα Ομίλου Interamerican

Ο κ. Καντώρος χαρακτήρισε εξαιρετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, που δείχνουν:
• Υψηλή λειτουργική κερδοφορία 28,6 εκ. ευρώ, η υψηλότερη των τελευταίων ετών
• Σημαντική αύξηση στα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 6,3% και διαμόρφωση στα 395,5 εκ. ευρώ.
• Αποζημιώσεις ύψους 226,9 εκ. ευρώ στο σύνολο των προϊοντικών γραμμών
• Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά Φερεγγυότητας που φθάνουν το 239% στην εταιρία Ζημιών
• Σε κορυφαία επίπεδα οι δείκτες ικανοποίησης πελατών (έως 92%) και σύστασης ΝPS (71)
• Στα 178,1 εκ. ευρώ το σύνολο του κοινωνικού προϊόντος
• Ολοκλήρωση οργανωσιακού μετασχηματισμού και υιοθέτηση ενός από τα πλέον σύγχρονα μοντέλα εργασίας
• Επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τις υποδομές του Ομίλου που συνεχίζονται και το 2022

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και κερδοφορίας

Σημαντική αύξηση των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 6,3% παρουσίασε ο Όμιλος Interamerican το 2021, φθάνοντας στο ύψος των 395,5 εκ. ευρώ από 372,0 εκ. ευρώ το 2020. Εξαιρουμένων των unit linked προϊόντων, η εταιρία είχε αύξηση 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 2,1% της αγοράς, εμφανίζοντας 2,4 φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της αγοράς στα αμιγώς ασφαλιστικά προϊόντα. Κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου αποτέλεσαν οι Γενικές Ασφαλίσεις οι οποίες συμμετείχαν στην αύξηση των ασφαλίστρων κατά 66%, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από τους κλάδους Υγείας και Ζωής.
Βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, ο Όμιλος Interamerican πρωταγωνίστησε σε σημαντικούς ασφαλιστικούς κλάδους κατέχοντας υψηλά μερίδια αγοράς στην Υγεία 20,3% (κλάδος 2 ζημιών), στις Ασφαλίσεις Ζημιών 12,8% συνολικά, στις Ασφαλίσεις Αυτοκινήτου 12,3% (κλάδοι 3 και 10 ζημιών) και στο χώρο της Βοηθείας 18,3% (κλάδος 18).
Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκε σε 400.998 περιπτώσεις πελατών μας το 2021 έφθασε το ύψος των 226,9 εκ ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος αποζημιώσεων αφορούσε στον κλάδο Ζημιών με 79,9 εκ ευρώ (35%), ενώ το μεγαλύτερο πλήθος αποζημιώσεων αφορούσε στον κλάδο Υγείας (212.762 περιπτώσεις).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Interamerican κατέβαλε ένα σημαντικό ύψος αποζημιώσεων οι οποίες αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά, το ύψος των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές σε Β. Εύβοια και Αττική ανήλθε στα 4 εκ ευρώ.
Για μια ακόμη χρονιά η Interamerican παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα Φερεγγυότητας κατά Solvency II, τα οποία κινήθηκαν από 58% έως 139% πάνω από το απαιτούμενο επίπεδο, φθάνοντας στην Εταιρία Ζημιών το 239%.

Ένα ισορροπημένο και πετυχημένο μοντέλο διανομής

Στρατηγική της εταιρίας είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μέσω ενός πολυκαναλικού μοντέλου διανομής, αξιοποιώντας το δίκτυο των 1.871 διαμεσολαβητών αλλά και την ηγετική θέση του Ομίλου στην απευθείας ψηφιακή ασφάλιση μέσω της Anytime. Ειδικότερα, το εταιρικό δίκτυο Agency συμμετείχε στην παραγωγή το 2021 με ποσοστό 33,3%, το δίκτυο Πρακτόρων και Μεσιτών με 31,1%, η Anytime με 23,1% και τα λοιπά δίκτυα π.χ. bankassurance, Ομαδικά, κ.λπ. με 12,5%.
H Anytime συνέχισε την ανάπτυξή της το 2021 με τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να φθάνουν τα 83,3 εκ (86,5% αυτοκίνητο και 13.5% κατοικία), ενώ στην Κύπρο το μερίδιο αγοράς της Anytime, στην ασφάλιση Αυτοκινήτου, διαμορφώθηκε στο 4%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης