Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ισχυρή επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας βλέπει η Coface – Ώρα μηδέν για την ασφάλιση των επιχειρήσεων

Ισχυρή επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας βλέπει η Coface – Ώρα μηδέν για την ασφάλιση των επιχειρήσεων
Ευρώπη και Αθήνα στο δίχτυ του πολέμου
Σχετικά Άρθρα

Το συμβολικό πλήγμα που δέχτηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε συνδυασμό με τις απειλές που εκτοξεύει ο Πούτιν για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην περιοχή της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου κατόπιν των προθέσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν μηνύει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι οι πολεμικές συρράξεις γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει γερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας ανάμεσα στα άλλα τις επιχειρήσεις έρμαια των πολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, της Δύσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
H διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχει λίγους κερδισμένους και πολλούς χαμένους, αναφέρει σε ανάλυση της η ασφαλιστική πιστώσεων Coface. Πέρα από τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό, λόγω των εμπορικών και οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία. Είναι επίσης, προσθέτει πιθανό να σημειωθεί σημαντική πτώση των εισερχόμενων κεφαλαίων στις χώρες αυτές.

Στον καιάδα οι οικονομίες της Ευρώπης


Σενάρια σύντομης εκτόνωσης δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα γεγονός που σημαίνει ότι οι οικονομίες της Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το αέριο της Ρωσίας και το πετρέλαιο τελούν υπό καθεστώς ενεργειακής κρίσης και ασφυκτικών πληθωριστικών πιέσεων.
Η Coface συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι η δυτική Ευρώπη είναι επίσης σημαντικά εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της διένεξης λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Λόγω αυτού, οι οικονομίες τις περιοχής θα βιώσουν μια μεγάλη επιβράδυνση, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει ήδη από την τρέχουσα χρονιά.

Η Αθήνα δεν βλέπει


Η κυβέρνηση της Αθήνας η οποία μέχρι στιγμής έχει ευθυγραμμιστεί και με τις οδηγίες του ΝΑΤΟ αρκείται παραμένει σε ανακοινώσεις που δεν ‘κοστίζουν’, όπως αυτές της ανοικοδόμησης του νοσοκομείου της Μαριούπολης, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να μετρά και να ζυγίζει τα βάρη που μεταφέρει στην Ελλάδα ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Τα δε πιστωτικά ιδρύματα που δεν βλέπουν τον κίνδυνο εκδίδουν δάνεια για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν αναθεωρήσει τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες ως προς την ανθεκτικότητα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων.

Coface και Atradius προειδοποιούν


Ωστόσο, η Coface επισημαίνει στην μελέτη της πως, ενώ καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τον πληθωρισμό και την παγκόσμια εμπορική αναστάτωση, το κύμα των επιπτώσεων θα γίνει αισθητό σε διαφορετικό βαθμό και χρονική φάση στα διάφορα μέρη του κόσμου με την Atradius όπως έγραψε σε πρόσφατο δημοσίευμα το ΒΝ να κάνει λόγο για αύξηση των αφερεγγυοτήτων και των πτωχεύσεων ειδικά στις χώρες όπου τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού διήρκεσαν και διαρκούν.

Άλλος για το Ταμείο


Στις λύσεις των επιχειρήσεων το Ταμείο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των χαμηλότερων χρηματοδοτήσεων, ωστόσο το Ταμείο βάζει μέσα στα σχέδια των χρηματοδοτήσεων και τον θεσμό της Ασφάλισης τον οποίο θεσμό η κυβέρνηση μέχρι στιγμής με τις αποφάσεις που έχει πάρει ή που καθυστερεί να πάρει δείχνει να μην συμμερίζεται.
To σκηνικό που ετοιμάζεται δείχνει πάντως να είναι πρόχειρο, στην περίπτωση οι επιχειρήσεις που θα λάβουν χρηματοδοτήσεις χωρίς να έχουν αναθεωρήσει τα επιχειρησιακά τους πλάνα κινδυνεύουν να μην μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της πίεσης του πολέμου.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης