Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έξι αλλαγές στην ασφάλιση και νομοσχέδιο για εργοδοτικά επαγγελματικά Ταμεία από τον Χατζηδάκη

Έξι αλλαγές στην ασφάλιση και νομοσχέδιο για εργοδοτικά επαγγελματικά Ταμεία από τον Χατζηδάκη
Στο «μέτωπο» της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, το υπουργείο Εργασίας έχει “ρίξει στη μάχη”  την εισαγωγή δεκάδων νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ

Οριστικό τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα βάλει προς το τέλος Ιουνίου, καθώς εκκρεμούν ακόμη αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις περιόδους 2019 και 20.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το τελευταίο διάστημα:
Έχουν  εκδοθεί και έχει αποδοθεί προκαταβολή εθνικής σύνταξης σε σχεδόν 50.000 δικαιούχους, μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας απονομής συντάξεων,
Οι 550 και πλέον πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, όπως δείχνει ο «Πύργος Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ, εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη (αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2019).
Μέσα στον Ιούνιο ξεστοκάρονται μέσω της εισαγωγής των θεσμών των «συντάξεων εμπιστοσύνης» και των «συντάξεων fast track», οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.
Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το ΤΕΚΑ, εντάχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους περίπου 15.000 νέοι ασφαλισμένοι και μέχρι το τέλους του έτους θα έχουν ενταχθεί περίπου 50 με 60 χιλιάδες. Από το τέλος του καλοκαιριού, οι νέοι ασφαλισμένοι θα είναι πλέον σε θέση να βλέπουν το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τις αποταμιεύσεις τους, τι γίνεται με τον ατομικό τους κουμπαρά.  
Βρίσκεται σε επεξεργασία σχέδιο για την ενοποίηση και την ενίσχυση των φορέων εποπτείας και τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να προωθηθεί  η  ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η μάχη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Στο «μέτωπο» της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, το υπουργείο Εργασίας έχει “ρίξει στη μάχη”  την εισαγωγή δεκάδων νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ (με αποτέλεσμα κάθε μήνα να υλοποιούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές και να αποφεύγονται αντίστοιχες επισκέψεις στα υποκαταστήματα),  και τη μονιμοποίηση των ηλεκτρονικών ραντεβού. Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι ο ενιαίος αριθμό εξυπηρέτησης του πολίτη 1555 που έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα και έχει ήδη εξυπηρετήσει περίπου 2 εκατομμύρια κλήσεις από τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού ο «νόμος Βρούτση» ήραμε αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου» και ως αποτέλεσμα έχουν ήδη δει αυξήσεις στις τσέπες τους πάνω από 225.000 συνταξιούχοι- ιδιαίτερα όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης.
Είναι μία σαφής στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων που εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, την  ενίσχυση του εισοδήματος πολλών συνταξιούχων μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αρκετών συνταξιούχων, τις αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων -αφού το  ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξήθηκε από το 40% στο 70%- και τα έκτακτα επιδόματα που έχουν καταβληθεί στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους». 

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης