Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διπλή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από το 2023 για τους δημοσίους υπαλλήλους

Διπλή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από το 2023 για τους δημοσίους υπαλλήλους
Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή

Αύξηση από 25 ευρώ έως 125 ευρώ το μήνα θα έχουν από τον Ιανουάριο 2023 περίπου 600.000 συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και ΟΤΑ με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, λόγω της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έχει ήδη καταργηθεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή αλλά λόγω της παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που δίνει δημοσιονομική ευελιξία αλλά για στοχευμένες παρεμβάσεις, θα χαρακτηριστεί προσωρινό προκειμένου να αποτραπούν εμπλοκές με τη Κομισιόν.

Η ιστορία της εισφοράς

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επίσης, η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ποσά διατροφής από σύζυγο και τέκνα, το εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, τις «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ, τις λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών τους απωλειών.
Επίσης, αυξήσεις ως 6% αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι από 1.1.2023, καθώς ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους και αίρεται η απαγόρευση των αυξήσεων που είχε θεσπιστεί με το 1ο μνημόνιο για το χρονικό διάστημα μέχρι 31-12-2022.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης