Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστές από την «πίσω πόρτα» με εκβιαστικές πρακτικές

Ασφαλιστές από την «πίσω πόρτα» με εκβιαστικές πρακτικές
Οι καταγγελίες που δέχτηκε το ΒΝ περαιτέρω κάνουν λόγο ακόμα και για άγνοια τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι η ΑΧΑ Ασφαλιστική εξαγοράστηκε από την Generali

Φόβο και ανασφάλεια προξενούν οι τράπεζες σχετικά με την υποχρέωση ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή της έκδοσης νέου ασφαλιστηρίου Περιουσίας και Κατοικίας σε δανειολήπτες
Καταγγελίες δανειοληπτών που φτάνουν στο ΒΝ μιλούν για πρακτικές που δεν αφήνουν περιθώρια στο δανειολήπτη να αποφασίσει που θέλει να ασφαλιστεί τι ανάγκες έχει, ακόμα και για πρακτικές που φτάνουν στα όρια της βαριάς αμέλειας οι οποίες μεταξύ άλλων δεν του αφήνουν περιθώρια να στραφεί προς άλλα κανάλια διανομής και να πάρει προσφορές.

Οι τράπεζες πάνε να πάρουν τον έλεγχο των ατομικών ασφαλίσεων ζωής

Στις τράπεζες τα τελευταία δύο τρία χρόνια πέρασαν σημαντικά μερίδια ασφαλιστικής παραγωγής κλάδων περιουσίας και ατυχημάτων, ζωής και υγείας.
Το μερίδιο του banacassurance από τις ατομικές ασφαλίσεις ζωής το 2021 για παράδειγμα έφτασε στο 49,6% ξεπερνώντας ελάχιστα το συνολικό μερίδιο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποκλειστικής και μη αποκλειστικής συνεργασίας που διαμορφώθηκε στο 49.2%.
Στις ομαδικές ωστόσο ασφαλίσεις που τον έλεγχο λόγω της φύσις των συμβολαίων και της δραστηριότητας των έχει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση το μερίδιο του bancassurance φτάνει στο 11,2% με τις άμεσες πωλήσεις και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας να έχουν μερίδια λεόντων.

Παίζουν τα ποσοστά της Περιουσίας

Στις ασφαλίσεις περιουσίας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΑΕΕ που έρχονται από το 2020, το μερίδιο του bancassurance ξεπερνά το 30% με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας να κατέχουν μερίδιο.
Τα νέα στοιχεία πολύ πιθανόν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Άγνοια για τα βασικά

Οι τράπεζες ασκούν πιέσεις σε τέτοιο βαθμό που οι δανειολήπτες αδυνατούν να διακρίνουν το όφελος της ασφάλισης και για ποιους λόγους ασφαλίζονται αναφέρουν πηγές του ΒΝ .
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «αφενός τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζουν ασφυκτικά τους δανειολήπτες να ασφαλιστούν στις ασφαλιστικές που διατηρούν συμβάσεις, και αφ’ ετέρου φροντίζουν να καλύψουν τα δικά τους νώτα μόνο για να κυλήσει ομαλά η αποπληρωμή του δανείου».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο δανειολήπτης αναφέρουν αν επέλθει ασφαλιστικό συμβάν θα κληθεί αν δεν έχει σωστή κάλυψη να πληρώσει τις ζημιές ιδιωτικά.
Οι καταγγελίες που δέχτηκε το ΒΝ περαιτέρω κάνουν λόγο ακόμα και για άγνοια τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι η ΑΧΑ Ασφαλιστική εξαγοράστηκε από την Generali, προτρέποντας τους δανειολήπτες να μιλήσουν με την ΑΧΑ στην Ελλάδα.
Με το δεδομένο ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν από ασφάλειες η ανάλυση αναγκών δεν υπάρχει ή περιορίζεται μονομερώς στις ανάγκες τις τράπεζας ώστε το δάνειο να αποπληρώνεται σε περίπτωση απώλειας.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης