Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγαλύτερες εισφορές για 2.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες το 2023

Μεγαλύτερες εισφορές για 2.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες το 2023
Αύξηση συντάξεων 6-7% για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά
Σχετικά Άρθρα

Νέα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές μετά τις «ανάσες» των μειώσεων των δύο τελευταίων ετών για 1.800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και στους μισθωτούς, αναμένεται να προστεθούν από το 2023 εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που όπως όλα δείχνουν θα κινούνται με διψήφιο αριθμό, προκαλώντας αναστάτωση στην κυβέρνηση, η οποία μπαίνει σε τροχιά εκλογών.

Αναπροσαρμογή

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο Βρούτση από 1/1/2023 έως 31/12/2024 οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης θα αναπροσαρμόζονται με βάση την πορεία του πληθωρισμού, σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών
Η προσαύξηση θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας, στο ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Συνεπώς αν ο μέσος πληθωρισμός κλείσει στο 6,3% με 7,5%, θα είναι αντίστοιχη η αύξηση των εισφορών.
Από το 2025 και μετά, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ' έτος, με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Αυξήσεις συντάξεων

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων οι όποιες αποφάσεις του Οικονομικού επιτελείου αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του φθινοπώρου, εκτός κι αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, οπότε η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει το γρίφο, ανάλογα και με τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν στο νέο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, το ποσοστό των αυξήσεων το 2023 θα υπολογιστεί από το άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού κατά το 2022.
Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται οι αυξήσεις στις συντάξεις θα κινηθούν κοντά στο 6-7%, τις οποίες όμως θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά», όσοι δηλαδή λαμβάνουν σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη.
Η όποια αύξηση αποφασιστεί, θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά. Με δεδομένη τη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, εκτός απροόπτου, δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή στην πρόβλεψη αυτή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης