Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον έλεγχο του κράτους η ναυτιλία της Ρωσίας

Στον έλεγχο του κράτους η ναυτιλία της Ρωσίας

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης ρίχνει χρήμα  και εγγυήσεις.

Αποχωρούν από τα Ρωσικά εδάφη οι ξένοι αντασφαλιστές.
Υπό το φόβο του πολέμου το κράτος υποκαθιστά την παρουσία τους και γίνεται ο κύριος αντασφαλιστής των Ρωσικών πλοίων.
Οι αντασφαλιστές της Δύσης εγκατέλειψαν ακόμα και τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο της Ρωσίας.
Στα χέρια των Ρώσων πλέον ο έλεγχος.
Υπό τον έλεγχο της Ρωσικής κρατικής αντασφαλιστικής Russian National Reinsurance Company (RNRC) περνά η ναυτιλία στην Ρωσία συμπεριλαμβανομένου και του Sovcomflot –του μεγαλύτερου Ρωσικού ναυτιλιακού ομίλου.

Χωρίς P&I τα δεξαμενόπλοια δεν πλέουν σε ανοικτές θάλασσες

Τα πλοία που κυρίως μεταφέρουν φορτία πετρελαίου λόγω του υψηλού κινδύνου που ενέχουν από την μεταφορά εύφλεκτων υλικών αλλά και του κινδύνου διαρροών δεν μπορούν να σηκώσουν άγκυρά και να ταξιδέψουν σε ανοικτές θάλασσες αν δεν ασφαλιστούν.
Πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στην Ρωσία από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία η ασφάλιση των φορτίων αυτών βασίζονταν στις συμβάσεις αντασφάλισης κινδύνων που υπέγραφαν μεγάλες διεθνείς εταιρείες.
Μετά την επιβολή των κυρώσεων οι αντασφαλιστές της Δύσης διέκοψαν τις καλύψεις προς του Ρώσους πλοιοκτήτες, ακόμα και τις καλύψεις που έδιναν στον μεγάλο ναυτιλιακό κρατικό όμιλο Sovcomflot (SCF) αφού οι δυτικές κυρώσεις χτύπησαν τον κολοσσό της Ρωσίας.
Ωστόσο οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν επάρκεια καλύψεων χωρίς την στήριξη της Δύσης για να πλεύσουν τα Ρωσικά πλοία σε ανοικτές θάλασσες.

Εξοπλίζει τα Ταμεία η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Σύμφωνα με πηγές ο Ρώσος Κεντρικός Τραπεζίτης βρίσκεται πίσω από την κρατική αντασφαλιστική RNRC και “εξοπλίζει” τα ταμεία με χρήμα και κρατικές εγγυήσεις που απαιτούν οι Ρωσικές ασφαλιστικές για να εκδώσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στα Ρωσικά δεξαμενόπλοια.
Το ΒΝ τρεις μήνες νωρίτερα έγραψε ότι η Ρωσική κρατική αντασφαλιστική RNRC αύξησε τα κεφάλαια της 71 δισεκατομμύρια ρούβλια ενώ τα εγγυημένα κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 750 δισεκατομμύρια ρούβλια ούτως ώστε η εταιρεία να διαθέτει επαρκείς πόρους για αντασφάλιση.
Η αύξηση των κεφαλαίων δίνει την δυνατότητα της αντασφάλισης των κινδύνων και των κινδύνων που απορρέουν από τις κυρώσεις.
Στο 1/3 των Δυτικών αντασφαλιστών οι καλύψεις κινδύνων P&I
Τα πλοία υποχρεούνται να έχουν ασφάλιση P&I, η οποία καλύπτει αξιώσεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζημιών και τραυματισμών.
Η ασφάλιση κύτους και μηχανημάτων γίνεται με τα συμβόλαια φυσικών ζημιών
Οι Ρώσοι αντασφαλίζουν τους κινδύνους P&I έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ οι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι αντασφαλιστών έως και 3,1 δισεκατομμύρια ανά ατύχημα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης