Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πρόβλημα για χιλιάδες υποψήφιους από δύο αντιφατικές εγκυκλίους που «μπλοκάρουν» την συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ

Πρόβλημα για χιλιάδες υποψήφιους από δύο αντιφατικές εγκυκλίους που «μπλοκάρουν» την συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ
H νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ επιχειρεί «να ξαναγράψει» τον νόμο με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι είτε να χάσουν συντάξεις ενός έτους είτε να αναγκαστούν να στραφούν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις με θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας στρεβλών ερμηνειών ασφαλιστικών διατάξεων, τροφοδοτώντας κατά του ΕΦΚΑ χιλιάδες αγωγές, για τις οποίες στη συνέχεια ο ασφαλιστικός φορέας καλείται να πληρώνει αναδρομικά κάποια εκατομμύρια.
Περιπτώσεις όπως η παρακάτω, που προκύπτει από δυο αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους, που ερμηνεύουν διαμετρικά –αντίθετα την ίδια νομική διάταξη αποτελούν τροχοπέδη για χιλιάδες ασφαλισμένους, αφού αποφάσισαν να εφαρμόσουν εκείνη την ερμηνεία που – καταφανώς αντίκειται στη διάταξη του νόμου, αλλάζοντας αυθαίρετα μία από τις δύο μεταβατικές ημερομηνίες της διάταξης και αλλοιώνοντας την επιθυμία του νομοθέτη.
Πρόκειται για τον νόμο 4670/2020, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ρυθμίζει το καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων καθώς και τις περιπτώσεις όπου οι συντάξεις είτε αναστέλλονται είτε υπόκεινται σε περικοπή 30% του συνολικού ποσού.

Ο νόμος προβλέπει μεταβατικό χρονικό και ηλικιακό διάστημα, με βάση το οποίο τίθενται σε ισχύ οι περικοπές ή η αναστολή για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που συνεχίζουν να απασχολούνται στον δημόσιο τομέα.
Το σχετικό άρθρο 27 ορίζει ρητά δύο ημερομηνίες ως τα χρονικά διαστήματα που καθορίζουν την περικοπή ή την αναστολή της σύνταξης. Οι ημερομηνίες αυτές ορίζουν το πότε θα ισχύει το 61ο έτος της ηλικίας ως μεταβατικό όριο για την άρση της αναστολής και πότε θα ισχύει το 62ο έτος.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων εφόσον (οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι) δεν έχουν συμπληρώσει το 61o έτος της ηλικίας τους έως και τις 28.2.2021 και το 62ο έτος από την 1η.3.2022 και εφεξής».
Συνεπώς ο νόμος ορίζει πως όποιος συμπληρώνει το 61ο έτος έως τις 28.02.2021 θα λαμβάνει εφεξής το 70% της σύνταξής του, όπως και όποιος συμπληρώνει το 62ο έτος «από την 1η.3.2022 και εφεξής».
Τι γίνεται όμως στο μεσοδιάστημα; Δηλαδή από την 1η.3.2021 έως την 28η.2.2022;

Για την αποσαφήνιση του καθεστώτος αυτού του διαστήματος – αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου – το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρίνιζε τα εξής:
Στο μεσοδιάστημα «η πλήρης αναστολή καταβολής της σύνταξης του συνταξιούχου υφίσταται μέχρι την ημερομηνία που συμπληρώνει ημερολογιακά το 61ο έτος και στη συνέχεια μειώνεται κατά 30% η κύρια και επικουρική του σύνταξη».
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ – τρεις μήνες αργότερα – εκδίδει νέα εγκύκλιο διαμετρικά αντίθετη με την προηγούμενη του υπουργείου Εργασίας, η οποία ανατρέπει – κυριολεκτικά – τη βούληση αλλά και «το γράμμα του νόμου 4670/2020».
Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει ότι «από την 1η.3.2021 και εφεξής η άρση της αναστολής καταβολής της σύνταξης θα γίνεται πλέον μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους».
Με άλλα λόγια, καταργεί την ημερομηνία που αναφέρει η νομοθετημένη διάταξη «για εφαρμογή του 62ου έτους από την 1η.3.2022 και εφεξής» και εισάγει τη «δική της» ημερομηνία ισχύος του 62ου έτους «από την 1η.3.2021 και εφεξής»!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ επιχειρεί «να ξαναγράψει» τον νόμο με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι είτε να χάσουν συντάξεις ενός έτους είτε να αναγκαστούν να στραφούν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης