Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Ακριβοπληρωμένα» σενάρια για την Groupama

«Ακριβοπληρωμένα» σενάρια για την Groupama
Έχοντας σχεδόν κλείσει ο τρίτος μεγάλος κύκλος εξαγορών με την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 24 Ιουνίου 2022 για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ από την Allianz SE. Ολλανδοί και Γερμανοί παίρνουν θέσεις ενώ σιγή ιχθύος τηρούν οι Γάλλοι
Σχετικά Άρθρα

Στην λεωφόρο Συγγρού εκτυλίσσονται και πάλι τα νέα σενάρια για τις ασφαλιστικές, έχοντας σχεδόν κλείσει ο τρίτος μεγάλος κύκλος εξαγορών με την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 24 Ιουνίου 2022 για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ από την Allianz SE. Ολλανδοί και Γερμανοί παίρνουν θέσεις ενώ σιγή ιχθύος τηρούν οι Γάλλοι
Σενάρια από τους κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς θέλουν και πάλι την Groupama να είναι ο επόμενος στόχος επενδυτών που αναζητούν αυξήσουν τα μερίδια τους στην υγεία, ισορροπώντας το καλό χαρτοφυλάκιο που έχει η Groupama με λοιπά χαρτοφυλάκια κατά ζημιών και κυρίως αυτοκινήτου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που αποφασίζουν και εάν το αντίτιμο που ενδεχομένως δοθεί, καλύπτει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της Groupama στην Ελλάδα, θα δρομολογηθούν συζητήσεις.
Οι ίδιες φήμες, πάντως υποστηρίζουν ότι συζητήσεις τέτοιου είδους με την Groupama είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν καθώς δεν ήταν προς το συμφέρον της Γαλλικής Ασφαλιστικής.
Το 2021, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 158,6 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών προϊόντων, καταγράφοντας αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2020. Οι κλάδοι παραγωγής που αντιπροσώπευαν το 78% μεικτά της συνολικής παραγωγής για το 2021είναι οι ασφαλίσεις ιατρικών δαπανών, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών, και ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη.

Τα ιατρικά έξοδα ρεφάρουν

Συνολικά οι αναφερθέντες κλάδοι αντιπροσωπεύουν το 78% (μεικτά).
Σε σχέση με το 2020, συνολικά οι προαναφερόμενοι κλάδοι παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3%.
Ο κλάδος ιατρικών δαπανών αυξήθηκε κατά 17,2%, ο κλάδος ασφάλισης με συμμετοχή στα κέρδη κατά 10,6% αντανακλώντας κυρίως την αύξηση στα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια (DAF), ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών κατά 2% ενώ ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου παρουσίασε μείωση κατά 2,9% κυρίως λόγω της παρατεταμένης πίεσης στα επίπεδα τιμών του κλάδου.

Μείωση 2,9% στην κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας

Το λειτουργικό αποτέλεσμα της προ φόρων και εκτάκτων αποτελεσμάτων το 2021σε 8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το 2020. Ο καθαρός δείκτης ζημιών και εξόδων στον κλάδο ζημιών σημείωσε μείωση στο 92,1% έναντι 95,1% το 2020. Η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας κατήλθε στα 65,6 εκ. ευρώ κατά το 2021, καταγράφοντας μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2020 στα 67,5 εκ. ευρώ.
Ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι κίνδυνος αγοράς που αντιπροσωπεύει το 32,5% της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ διαφοροποίησης). Ο κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων κατά ζημιών είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός κίνδυνος και αντιπροσωπεύει το 30,7% της βασικής κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ-διαφοροποίησης) για το οικονομικό έτος 2021. Οι αναλήψεις ασφαλιστικών κίνδυνων αντιπροσωπεύουν το 58,2% της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (προ διαφοροποίησης).

Πτώση στο δείκτη φερεγγυότητας στο 170% το 2021 λόγω μερίσματος

Η κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR) προ διανομής μερίσματος διαμορφώνεται σε 186.1% για το 2021, ήτοι αυξημένη κατά 13,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 (172,7% μετά την διανομή μερίσματος). Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στην μείωση της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας και κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων. Τα ποσοστά κάλυψης της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR) και της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (MCR) συμπεριλαμβάνοντας την πρόβλεψη διανομής μερίσματος ανέρχονται για το 2021 σε 170,6% (172,7% το 2020) και 358,3% (363,2% το 2020)αντίστοιχα.

Η Groupama Holding Filiales et Participations έχει τον έλεγχο

Σημειώνεται ότι η Groupama στην Ελλάδα τελεί υπό τον έλεγχο της Groupama Holding Filiales et Participations του Ομίλου Groupama), η οποία κατέχει 61.978.023 μετοχές (επί συνόλου 61.978.024 μετοχών), ενώ μία μετοχή κατέχει η εταιρεία Groupama Investissements.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης